Борисов: Още не можем да се доберем до договора за "Южен поток"

23631
Борисов: Още не можем да се доберем до договора за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Все още не можем да се доберем до договора за "Южен поток". Никой от нас не е прочел цифра колко България ще спечели и откога. Такава цифра няма.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Борисов е в парламента, за да обясни на депутатите ситуацията след новината за спирането на проекта от страна на Русия.

"Както вие, така и ние научихме от новините от съседна Турция за спирането на проекта", призна Борисов и бе категоричен, че решенията на Министерски съвет са писмени и могат да бъдат лесно прочетени.

"Иска ми се в днешния ден, тъй като съвпадна с утрешния обяд с Жан-Клод Юнкер, новия председател на Европейския съвет Доналд Туск и вечерта с Мартин Шулц, това, което Народното събрание би могло да приеме, да бъде представено на тези три нива в ЕС", каза Борисов.

Той обяви, че волята му е да се направи колкото може по-конструктивен разговор със задачи към него, отколкото "да четем кой колко е допринесъл или попречил". "Има въпроси, които ще поставя и би било добре да ми бъдат поръчани от българския парламент - те са в едната и в другата посока", добави той.

Все още не можем да се доберем до договора за "Южен поток", не знам дали предишните управляващи са го чели, каза Борисов. "Попитах и Орешарски дали ги е чел, той каза - не. Бих помолил парламента да ми възложи, ако трябва силово да ги вземем. Никой от нас не е прочел цифра колко България ще спечели и откога. Такава цифра няма. Ако е 400 млн. евро, както Путин казва, това означава нашата половина от проекта да се изплати за няколко години. Аз съм чул, но по никакъв начин не мога да прочета - колко и от коя година ще имаме печалба от пренос. Ако някой от колегите знае, да ми посочи къде да го прочета и видя, защото аз такава цифра не знам", категоричен бе Борисов.

Да се съсредоточим и да се види, щом е толкова изгоден „Южен поток” - за 400 млн. евро на година, да го спасим, призова Борисов, цитиран от „Фокус”.

"Кой е по-по-най" в енергетиката

В свиреп спор, достоен за някое детско предаване, заради спирането на "Южен поток" влязоха депутатът от Реформаторския блок и заместник...

Борисов посочи, че не приема за диверсификация, ако взимаме руския газ от Турция и Гърция. „Ако газта обиколи България и дойде от Гърция, диверсификация ли би било?”, запита министър-председателят.

Премиерът Борисов заяви, че Пламен Орешарски е изпратил писмо до всички министри да спрат дейността по „Южен поток” и приложи съответното писмо, част от която беше прочетена от председателя на НС Цецка Цачева.

Ние като парламент ще искаме отговори от Брюксел, допълни Борисов. „Не би било честно България да не отстоява европейските принципи. Партиите и в ляво, и дясно имат своите права да питат от една страна руската защо тези договори и преговори вървят. Трябва българският парламент да ми постави ясни задачи, за да можем да ги отстояваме и пред ЕК, и пред турска страна. Не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверенитета на България. Колегите от БСП, ДПС и Атака са подписали спирането на проекта и това е безспорен факт”, каза още Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика