Борисов отказа да ходи във ВСС, за да му се жалват колко лош е Христо Иванов

8030
Борисов отказа да ходи във ВСС, за да му се жалват колко лош е Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов не прие поканата на ВСС да посети заседание на съдебните кадровици, за да може те да му обяснят позицията си за Христо Иванов и за готвената съдебна реформа. Министър-председателят дори каза директно, че не е чел писмото от ВСС.

"Води се някаква престрелка - абсолютно безсмислена и не устройваща най-вече обществото и хората, блокираща тази реформа, някаква междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от ВСС", заяви Борисов в парламента, цитиран от Агенция "Фокус". "Да се стигне дотам, че да ме кани днес ВСС да ходя на заседание. По каква работа да ходя? Ако не отида, ще кажат той не ни уважава, ако отида, ще кажат ама каква му е работата на премиера да ходи във ВСС", заяви още премиерът.

Цацаров поиска списък от "Протестна мрежа" с недосегаеми институции

Нали ви казах, че която и да е проверка, да започне от автора на дадена публикация. Добре би било „Протестна мрежа”, която ...

"Съдии да избират и контролират съдии, прокурори, да се събират, ако трябва един път в годината. Тогава дето се вика могат да ме поканят, когато касае бюджет, сгради, ремонти, охрана и всичко останало", заяви Борисов.

С цялото ми уважение към всички, включително и моите партньори - ако искат да променим Конституцията, ако искат поне тези три много важни неща, които ще дръпнат напред и ще помогнат в съдебната система, нека да се обединим около тях като първа стъпка, да дадем добрия сигнал и на Брюксел и на останалите наши партньори, призова Борисов.

"Това ще помогне и за сивия механизъм, това ще помогне и за Шенген и след това вече в по-нормална и спокойна обстановка да се съберат експертите и да движат закона напред. Това и на моя министър съм го препоръчал и снощи с Радан Кънев се видяхме", заяви Борисов. Той обясни, че е казал същото и на него, да се направи опит за спиране с квалификациите и да се предвижи реформата. "Каузата да направим реформата и да се промени Конституцията и поне три неща да станат, не виждам кой би имал против да се случи. Тогава бихме могли да имаме голям консенсус", подчерта Борисов.

Според премиера търпението, добронамереността ми, на фона на съседна Гърция, стабилността и милиардите, които България придобива в момента са най-важните неща- екология, инфраструктура, конкурентоспособност, енергийна ефективност. "Всичко това да го залагаме на някакви личностни конфликти ми се вижда глупаво, неправилно, ненужно и сякаш някой иска да спъне съдебната реформа, говорейки и коментирайки", заяви Борисов. Той припомни, че във времена, когато е бил поставен под натиск, партията също е била под натиск, най-важните хора, включително и той, са били разказвани по прокуратурата. "Тогава не съм си позволил да дам или кажа една лоша дума, заради организацията, наречена прокуратура. Забранил съм и по линия на съда да се казва. Моля, всички да се върнат крачка назад, да успокоят нападките. Особено по тези 3 изключително важни неща за съдебната система, може да имаме не 160, а над 200 гласа. Ако се промени това да стане по-бързо производството за тези крадци е важно, защото излизат с висящо дело и отиват да крадат пак", каза още премиерът.

ДПС иска отлагане и промени по съдебната реформа от ГЕРБ

Съдебната реформа, която по думите на лидера на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев трябва да влезе в парламента в с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика