Борисов пак със свои числа за еврофондовете, нападна и протестите за винетките

9423
Борисов пак със свои числа за еврофондовете, нападна и протестите за винетките
Снимка: БГНЕС

Като искаш да имаш естакади, да живееш на бул. „Витоша”, да се возиш на метро, да живееш на жълтите павета, не може местната такса да ти е същата като в някое село. Това беше един от поредните запомнящи се цитати на премиера Бойко Борисов по време на конференция „Перспективите пред местната власт и новия програмен период“, предаде БГНЕС.

Борисов за пореден път изтъкна как за една година сме станали втори в Европа по усвояване на еврофондове, но удобно не обели и дума за статистиката на ЕК какво сме постигнали с тези пари - например пет до шест пъти по-малко по отношение на изцяло новите работни места, отколкото Румъния. Вместо това премиерът предупреди местната власт да е особено внимателна с обществените поръчки и усвояването на евросредства, "защото ако се подведете след това чрез финансовите корекции ние трябва да ги даваме от бюджета".

Дончев със статистика - 30% от европроектите се правели от различни фирми

Мит е, че европейските пари стигат до тесен кръг от заинтересовани лица. Това твърди вицепремиерът Томислав Дончев по време на конферен...

Според премиера след терористичните актове програмите на правителства рязко завили в сферата на сигурността. „В новия бюджет отидоха рязко парите в тези бюджетни сфери, ако и вие сте калпави, тези пари трябва директно да бъдат давани от бюджета. Надявам се, че това го разбирате и да престанете да се правите на добри. Местните данъци и такси са инструменти, с който може да оправите бюджетите си”, призова той кметовете си.

Министър-председателят не пропусна и протестите срещу вдигането на цената на винетките. На тези протести се идвало с поршета, а местната власт го накарала да действа централно, защото не си търсела дължимото, по думите му: "Само докато запалиш поршето, е изхарчило 12 лв., а протестират за 8 лв., винетка. Предложихме през общинските съвети да си вдигнете данъците с 2% и да обясните защо на хората, обаче скочихте всички най-вече партньорите от Реформаторския блок, но имате дългове. Имате дългове, но не искате вие да си ги съберете от населените места, а искате като дойдете при мен с нови заявки за 160 млн. лв. Не искате да си съберете данъците и таксите, защото искате да сте готини и добри, но и ние искаме да сме така", обърна се Борисов към кметовете.

Премиерът не пропусна да предупреди кметовете, че нямало да жали никой, който идва да му иска пари, без да каже какви мерки е предприел за повече средства на местно ниво и дали е събрал максимално местните данъци и такси. Според него кметовете трябва да престанат с популизма, тъй като правителството трябва да плаща за новите предизвикателства, например, самолети и отбрана. "Като седнем с писалката с Горанов да смятаме цифрите стотици милиони отиват за несвършена работа. Такава социална държава като България няма друга, навсякъде всичко се плаща, държим най-ниските данъци и ДДС. Трябва дисциплина. Очаквайте тежки финансови корекции, да падат проекти, ако ни хванат за една запетайка".

Борисов изброи, че през 2015 г. правителството е дало средства на пенсионерите, учителите, МВР, отбраната, тютюнопроизводителите, животновъдите, за ремонт на старите магистрали. „Местните данъци и такси са инструменти, с който богатите общини трябва да си регулират бюджетите. За мен продължава да е абсурдно метрото в София да е 50 цента или 1 лв. Като искаш да живееш в Мюнхен и Виена таксите и данъците са други, ако искаш да живееш на село там данъците са други. Като искаш да имаш естакади, да живееш на Витошка, да се возиш на метро, да живееш на жълтите павета, не може местната такса да ти е същата като в някое село. 100 км в Китай струва 10 лв., сиреч от тук до Бургас 80 лв. Тук за 8 лв. увеличение на винетка на месец се правят протести, а сме направили 300 км нови магистрали", заяви премиерът (бел. ред. - по статистиката на ЕК сме направили 223 км. нови пътища).

Борисов притеснен, че заради мерките за сигурност ще орежат еврофондовете

Към момента у нас не се налагат извънредни мерки за сигурност заради атентатите в Париж. Това заяви премиерът Бойко Борисов във Варна д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика