Борисов: Пазим отлично границата на ЕС, въпреки бежанския натиск

12846
Борисов: Пазим отлично границата на ЕС, въпреки бежанския натиск
Снимка: БГНЕС

България и Швейцария ще подпишат съвместно споразумение за полицейско сътрудничество. Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов и федералния президент и министър на правосъдието и полицията на Конфедерация Швейцария Симонета Сомаруга.

В рамките на разговора си двамата обсъдиха миграционната политика и кризата с бежанците, както и присъединяването на България към Шенгенското пространство, предаде БГНЕС.

"Отдавна имаме подкрепата на Швейцария за Шенген", отбеляза премиерът Борисов. Той посочи, че в момента основен проблем, не само за страната ни, но и за Европа, е бежанската вълна. "Полагаме огромни усилия, харчим огромни средства, натоварваме полицията с ангажименти, виждате едва вече издържат хората. Чупи се техниката, трябват над 100 млн. лв. за заграждение, нови бежански лагери", заяви Борисов по време на срещата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов посочи, че България пази отлично външната граница на ЕС, въпреки че понася много щети от проблема с бежанците.

В рамките на разговора, Сомаруга изрази положителното си впечатление от предприетите мерки за охрана на границата, както и от борбата на българската държава с контрабандата и увеличените приходи в бюджета.

Борисов и федералният президент и министър на правосъдието и полицията на Швейцария се договориха за развитие на двустранните отношения в различни сфери от взаимен интерес като обединяването на усилията в икономически план. "По българо-швейцарската програма за сътрудничество разполагаме със 76 млн. франка. Имаме добро партньорство и реализираме различни съвместни проекти. В същото време те имат редица проблеми и въпроси, по които ние бихме могли да окажем подкрепа и провеждащият се днес бизнес форум ще даде по-голям тласък във взаимоотношенията ни", посочи премиерът Борисов.

Той проведе среща и с вицепрезидента и федерален министър на икономиката, образованието и научните изследвания Йохан Шнайдер-Аман, по време на която министър-председателят посочи, че политическата стабилност в страната ни привлича все повече инвеститори. В рамките на разговора премиерът отбеляза ръста на икономиката ни от над 2% за тази година и добави, че България е добро място за инвестиции, като едно от преимуществата й са ниските данъци. "Събрали сме в хазната 2 млрд. лева повече спрямо миналата година", допълни още Борисов. По думите му, това се дължи на затегнатата работа на контролните органи, което увеличава приходите от акцизи, данъци и борбата с контрабандата. Премиерът посочи, че контролните кантари по границите измерват 17 пъти повече преминали стоки, а с 60% се увеличават и приходите от акцизите. Борисов подчерта, че кабинетът е успял да намали и бюджетния дефицит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика