Борисов поиска военно учение по границите с Македония и Гърция за празниците

3915
Борисов поиска военно учение по границите с Македония и Гърция за празниците
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на вътрешните работи и на отбраната да организират провеждането на съвместно учение в граничните райони, подложени на най-силен миграционен натиск.

Това стана по време на днешното правителствено заседание.

Фирми на бивш депутат от ГЕРБ спечелили скрити поръчки за 500 млн. лева

Скрити поръчки за близо 500 млн. лева са били дадени на фирми на депутат от ГЕРБ. Това показва ново разследване на сайта "Биволъ". Ст...

„Днес-утре е хубаво да направите съвместно учение долу по границите с Гърция и Република Македония. Във вътрешността се подготвят, но при тези събития, които наблюдавам долу… Както се казва, докато излезе стенограмата, може да обявите…”, казва Борисов.

Целта на учението е да координират действията си за противодействие на мигрантския натиск. "Мярката е необходима след последните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които беше създадена възможност въоръжените сили да участват в охраната на държавните граници", мотивира се Борисов.

"Щом е планирано, вдигнете ги по тревога, хем да ги видите как действат в такива условия, хем да видите как ще се стиковат с граничарите, как – вие двамата. Използвайте тези почивни дни, защото за бежанците не са почивни дните. Населението, особено надолу по Петрич, по Сандански вече е настръхнало. Чуйте се с кметовете, с областния управител, съберете ги всичките и ги проверете като структури и единици как действат", препоръчва премиерът.

 „Виждате, че те (бежанците - бел.ред.) си ходят вече с фотографи, с телевизии, с адвокати, с неправителствени организации и в един момент ще излязат виновни държавите, които се опитват да си запазят териториите от нарушението на закона. Ние не трябва да сме в това положение“, призова Борисов.

Заради Борисов Камерън праща джипове за границата ни

Великобритания може да изпрати джипове Land Rover за охрана на границата ни след подкрепата, която британският премиер Дейвид Камерън е...

Той препоръчва съща така да се включи и външния министър Даниел Митов, като припомня, „защото с Гърция имаме реадмисия“. „Сиреч – тези, които влязат нелегално, извън КПП-ата (това сме го заявили като позиция в Брюксел с външния министър, не е някаква новост) имаме право и споразумение да ги върнем и на Гърция, а и на Турция. Не можем да не им изкажем нашата благодарност, заявили са, включително и Турция, въпреки липсата на споразумение“, обяснява той.

Митов от своя страна уточнява, че има такова споразумение с Турция от 1967 г.

„Прекрасно. Щом сте открили от 1967 година споразумение, можем да връщаме и за Турция. Така че, максимално да успокоим хората, но в същото време да сме ние самите уверени, че силите и средствата са ни в готовност и хората да усетят и сигурност“, посочва Борисов.

Борисов не пропусна да похвали военния министър Николай Ненчев за спряната поръчка за автомобили и призовава отново министрите. „Безкомпромисно проверявайте, може ли да се направи по-добре – да се направи по-добре”, призова той.

Борисов поиска помощ от Меркел заради ситуацията на гръцката граница

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор по негова инициатива с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел. Пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика