Борисов получи мандат за правителство, при неуспех го връща утре

19694
Борисов получи мандат за правителство, при неуспех го връща утре
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Преди да връчи мандата на Борисов, Плевнелиев заяви, че консултациите за съставяне на кабинет са приключили успешно.

Плевнелиев направи кратко обобщение на всички консултации, които той проведе през тази седмица с всички политически сили.

"Единствената партия, която не участва в консултациите, бе "Атака", въпреки поканата на държавния глава", уточни Плевнелиев.

"На 5 ноември депутатите от ГЕРБ взеха следното решение: предлагат за премиер Бойко Борисов, който да получи мандат от президента за съставяне на правителство. Документът е разписан от представляващите ПГ на ГЕРБ. От моя страна уведомявам, че с указ номер 243 постановявам, възлагам на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да състави правителство. Указът е издаден на 5 ноември", каза Плевнелиев.

Утре или ще върна мандата, или ще предложа кабинет, заяви Борисов.

Борисов каза, че днес му предстоят още срещи и разговори с Реформаторския блок и Патриотичния фронт и ще вземе решение.

Миков: Който подкрепя правителството, е в управляващата коалиция

"Засега нашата позиция е принципна, нека да е ясно, че всички, които подкрепят правителството, са в управляващата коалиция. Част от н...

Лидерът на ГЕРБ благодари за връчения мандат и посочи, че след днешните консултации ще се разбере дали ГЕРБ ще излъчи правителство или ще върне мандата.

"Оценката за една политическа партия се дава на избори. Когато ние имаме повече от две от другите парламентарни групи, събрани заедно, не виждам какво поражение сме понесли", коментира Борисов.

Ако има някакво задкулисие, което може да състави правителство извън ГЕРБ, ще го разбера днес, подчерта Борисов. "ГЕРБ не желае подкрепата на ДПС за правителство утре. Затова моля ДПС да не гласуват утре за правителството. Както всички декларират, че са за правителство, на преговорите поставят условия, при които не може да се състави правителство", подчерта лидерът на ГЕРБ.

"РБ поставят условие за ПФ да участват в правителство. ДПС заявяват, че при участие на ПФ няма да ни подкрепят. БСП също не ни подкрепя. Всички декларират, че искат правителство, а залагат препъни камъни", коментира той.

В център дясно всички сме наясно, че между ГЕРБ и Реформаторския блок може да има компромис, допълни лидерът на ГЕРБ. По думите на Борисов и ГЕРБ не харесват напълно РБ, и реформаторите не харесват ГЕРБ, но "положението предполага компромис".

Той каза, че няма да гласуват в подкрепа на кабинета освен ДПС, също така и БСП, "Атака" и ББЦ. „Ако не се разберем днес с Реформаторския блок и патриотите и те не подкрепят правителството, какъв кабинет тогава да правим?”, попита Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика