Борисов с нова мечта: Цял автомобил да се сглобява у нас

11173
Борисов с нова мечта: Цял автомобил да се сглобява у нас
Снимка: БГНЕС

Работим по тема един автомобилен завод, поне като начало, да дойде в България. Нямаме претенции дали ще е БМВ, "Мерцедес", "Порше" или "Фолксваген" – важно е цялостен автомобил да може да се сглобява у нас. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Българският премиер се похвали, че така или иначе произвеждаме части, от които може да се сглоби един цял автомобил. Той припомни, че правим гумени уплътнения, стъкла, електроника, седалки, климатици.

Външният министър на Германия пристига на посещение във вторник

Министърът на вътрешните работи на Гергмания на Федерална република Германия – д-р Франк-Валтер Щайнмайер пристига на официално п...

"Така че вместо на компоненти, може спокойно да се направи един голям завод", смята Борисов. Той отбеляза, че в България имаме най-ниски данъци и изключително квалифицирана работна ръка. След като толкова много българи работят в Германия, те могат да работят и тук в един такъв завод и да получават големи заплати, каза още премиерът, цитиран от БГНЕС.

Той обърна внимание, че имаме политическа стабилност и именно сега е времето да получим помощ от партньорите, които да насочат инвестициите си към нас.

Германският министър: Искате повече немски инвестиции? Направете реформи!

Радваме се, че 5000 германски фирми през изминалите години намериха пътя към България. Това каза на пресконференцията в Министерски съвет министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, предаде агенция "Фокус".

"Тук намериха една обстановка, в която намират много добри работещи български хора с добро образование. Радваме се, че над 7000 български студенти предпочетоха германски университети за своето образование. Това е една основа, върху която ние с българския министър-председател говорихме - да продължи да се увеличава броят на германските фирми и предприятия, които да търсят място в България за своите инвестиции", заяви Щайнмайер.

Германия ще ни помогне за председателството на ЕС

Федерална република Германия ще осигури помощ на България по подготовката на нашето първо председателство на ЕС. Това каза на брифинг в...

За привличане на такива фирми е необходимо провеждането на реформа във вътрешната политика на страната, в съдебната система. Освен това трябва да бъдат преодолени евентуалните пропуски при провеждането на конкурси за обществени поръчки, така че сътрудничеството с Германия да може да се засили още повече в областта на икономиката.

Германия е готова да ни помогне в реформите

Германия е готова да окаже съдействие на България в необходимите реформи, които вашата страна трябва да извърши. Това каза още д-р Франк - Валтер Щайнмайер, по време на брифинга.

Той допълни: „Говорихме как може още повече да подобрим климата за инвестициите в страната, как може да се получи така, че да има повече доверие, с повече прозрачност. Често чуваме и говорим за съвета на черноморско сътрудничество. Виждаме новите конфликти, с които трябва да се справим, чрез важни решения в областта на енергетиката. Търсим контактите с България, за да можем да обсъждаме тези теми. Не по-малко важна е темата за миграцията и бежанците. Това е тема, което засяга цяла Европа, по различен начин".

Министърът разказа и за проблема с миграционния натиск: „Поради икономическите предпоставки представляваме привлекателна цел за доста мигранти. Отбелязваме доста голямо увеличение на броя на миграциите и от северно африканските страни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика