Борисов с нова порция дебелашки хумор - този път заради Европейския съд

11017
Борисов с нова порция дебелашки хумор - този път заради Европейския съд
Снимка: БГНЕС

Защо не предложите Ченалова и Янева за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз? С този дебелашки хумор, типично в свой стил премиерът Бойко Борисов неглижира представения от заместник-министъра на правосъдието Петко Петков проблем с избора на българска кандидатура за най-висшия съдебен орган на Европейския съюз.

По думите на Петков се оказа, че проблемът е сериозен, тъй като нито един правен специалист с достатъчно добри познания по френски език не се е явил и не е преминал конкурса. Петков уведоми Министерския съвет, че само един кандидат се е справил с изпита по френски език, но той не е имал достатъчно задълбочени правни познания. Затова и са направени изменения в Постановление 214 и вече при втората процедура е избран кандидат от българска страна, но той не е бил одобрен от Съда на Европейския съюз заради липса на изискуем стаж. "Това налага, тъй като времето изключително много напредва, да създадем изцяло нов ред за избор на генерален адвокат и съдии в Съда на Европейския съюз и в Общия съд. В същото време, до създаване на новия ред ние, предполагам, със съвместен доклад на министъра на външните работи, ще предложим на Министерски съвет списък с утвърдени специалисти по право на Европейския съюз, от които Министерски съвет да може да направи информиран избор измежду най-добрите експерти, с които разполагаме", уточнява Петков.

Шефът на ВКС иска лидерска позиция от президента за изясняване на "Яневагейт"

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова президента да поеме лидерска функция при изясняването на всички обс...

По мнението на зам.-министъра до това катастрофално положение се е стигнало, защото в последните десет години качеството на обучение по право е довело до там, че България няма специалисти, които да са вещи в правото на Европейския съюз.

В този момент се намесва Борисов в типичния си дебелашки стил: "Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални. За да може да влезе в протокола – аз не искам да ги „опраскам“, а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, „Бойко иска да ме издигне, а… Москов иска да ме събори”. Шегувам се…. След като не са „гнили ябълки“, както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим!".

В крайна сметка, когато Петков по същество посочва, че правосъдният министър Христо Иванов ще представи списък с имена на експерти, от които да се избере български представител, Борисов отговаря така: "Моля Ви се, не искам. Даже днес на Бъчварова й казах: не желая…. Считах, че един премиер трябва като поискат среща с него (в края на краищата сме избрани от народа, за да служим на хората), да го видят. Не искам повече да видя никой. Не искам. Във всяка махала или във всяка кръчма си говорят за някой от нас…. Какво ли не... Вие решете кой адвокат, кой съдия и ни го предложете. Нито колегите разбират в детайли, някои може да разбират от адвокати или да имат адвокати или съдии, но вие решете и ни предложете. Защото аз единственото, което съм казал е, че ако на Цветанов за подслушване, което се оказа че не е подслушване, му се искат 4 години затвор от две инстанции, а когато си подслушвал, и си давал разрешение, трябва да получиш 400 години затвор. И то аз съм го казал публично, в коментар.

Това намеса ли е в работата? Да си кажеш мнението в отговор на въпрос? Ти, ако си съдия, а си съдия, това ще го приемеш ли за директна намеса? Това е мой коментар. Или вие, ако вечер си седнете с приятели или с един и коментирате, че днес Бойко е казал на Министерски съвет еди какво си и някой ви запише и го изкара след това, аз трябва ли да отговарям защо вие сте си говорили за мен? Това вече минава всякакви граници. Ама носили си пари! (бел. ред. - днес Румяна Ченалова призна, че чрез съпруга си Владимира Янева ѝ дала пари, за да не говори пред медиите срещу Сотир Цацаров, но Ченалова ги върнала "на следващия ден"). Като са си носили пари, да отидат да ги арестуват веднага и докато не кажат кой ги е… те нали имат произход, отнякъде са дошли, някой ги е увивал във вестник…

Методи Андреев: Цацаров ме напада, защото искам реформа на прокуратурата

Истината е, че още преди това съм искал проверка от бившия шеф на ОД на МВР в Пловдив Пламен Узунов заради данните, че в управлението в...

Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден“. Не желая, толкоз!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика