Борисов ще подкрепи правителството, ако то поиска да няма санкции за Русия

21334

Личното мнение на Бойко Борисов е да няма икономически санкции срещу Русия, след като в досегашните санкции не са включени петролни, газови и атомни компании, обяви лидерът на ГЕРБ в кулоарите на Народното събрание, предаде БГНЕС.

"Това са половинчати санкции, които пряко удрят България и след като позицията на различните страни в Европейския съюз е различна, нищо не пречи правителството да излезе и да каже ясно - ние сме против санкции. Тогава бих ги подкрепил", обяви Борисов.

Той все пак обяви, че днес ще събере групата на ГЕРБ, за да чуе внимателно всички свои депутати и да бъде изготвена единна и ясна позиция по отношение на санкциите срещу Русия.

"Категорично сме против референдума в Крим - така не се постъпва, но в същото време, бих подкрепил, ако се махнат санкциите и правителството не гласува за санкции, защото нашият интерес е такъв", обясни Борисов. Според него трябва да има или пълни кратковременни санкции, или "след като е минало толкова време без да има такива", то е най-добре да няма никакви.

Лидерът на ГЕРБ засегна и темата "Южен поток", като беше категоричен, че партията му е "за" газопровода, но при спазване на Третия либерализационен пакет, което ще позволи по него да тече и друг газ, освен руски.

"Това е все едно да кажеш "по тази магистрала ще вървят само български и турски коли" - защо да не тече и гръцки или македонски", попита Борисов и допълни, че благодарение на находището "Хан Аспарух" в Черно море страната ни ще бъде един от големите производители на газ в Европа и трябва да гони интересите си. Според него Европейската комисия е видяла, че сегашните управляващи не могат да се справят с преговорите и за това им е иззела функциите.

Борисов още веднъж настоя, че никога не би се явил на изслушване в парламентарна комисия, която се оглавява от "тези хора". Лидерът на ГЕРБ отказва да се яви в комисията "Мишо Бирата" и "Бисеров-Петното". "Първо да извикат Цветлин Йовчев, Корнелия Нинова и Пламен Орешарски", посочи Борисов.

Според него, с този отказ той не показва неуважение към институциите, а към хората, които в момента ги управляват в лицето на БСП и ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика