Борисов си знаел, че не искаме бежанци, бил за явно гласуване във ВСС

7244
Борисов си знаел, че не искаме бежанци, бил за явно гласуване във ВСС
Снимка: БГНЕС

Чисто религиозно българите ги е страх от бежанците. И мен ме е страх, аз отговорът го знам. Така премиерът Бойко Борисов отново коментира темата с бежанците и „горещите точки”, заради които вчера (24 септември) вървяха куп обяснения какво точно е вършил премиерът на последния Европейски съвет.

На Борисов беше поставен въпрос дали е готов да инициира референдум по отношение на приемането на бежанци у нас, както се готви да направи унгарският премиер Виктор Орбан. Именно на него той отговори с думите „аз отговорът го знам”. И добави, че "бежанците не искат да останат в България, защото има непривлекателни работни места – за овчари, за кравари, за шофьори".

Обществената поръчка за изхранването на бежанците пак е спряна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново спря обществената поръчка за доставка на храна за бежанците, която назначи Държавната...

Положих огромни усилия да разберат в Европа, че ни е страх. Страхувам се, че ще се превърнем във фронтова линия, заяви Борисов, който припомни вчерашните си думи, че няколко милиона бежанци от Сирия щели да дойдат към Европа - 7-8 млн. по думите му този път. И отново изрази недоумение за критиките по отношение на неразборията с „горещите точки”, като посочи как „всички медии” били „специфични” и сутрин като направиш преглед на печата виждаш кой икономически кръг какво искал. Много години хора си изкарват пари покрай мен по този начин, добави Борисов, визирайки карикатурите на в. „Сега” за неговите политически решения и действия.

Съдебната реформа

Премиерът не пропусна пак да изтъкне колко много прави за държавата, милиарди влизали в земеделието, от контрабанда събирала държавата, как казал на финансовия министър Владислав Горанов да има пари за пенсионерите - 50 млн. лева, но призна, че нямало наказани за многото престъпления през годините в България. Причината била в законите – вижте как през Прехода са формулирани законите за банките, посочи Борисов. Той даде пример как движимо имущество можело да се залага, а като то „изгоряло”, банката инкасирала загуба. Същевременно обаче Борисов не се съгласи, че съдебната реформа в този си вид е „окастрена”. Има няколко спорни момента, но не разсъждаваме върху тях, продължи премиерът. Той посочи като такъв момент явното гласуване във ВСС за избор на прокурори и съдии. Аз подкрепям явното гласуване, но самите гилдии ги е страх, посочи премиерът. Ако Реформаторите са за явно гласуване, аз съм за два пъти по-явно, подчерта той.

Министър-председателят коментира и съотношението в прокурорската и съдийската квота. Споровете колко да са политически избраните прокурори и съдии вървят и всеки има аргумент. Затова при следващите четения предложих на правосъдния министър всички партии публично да си казват аргументите, заяви Борисов.

Относно решението на „Атака” да подкрепи конституционните промени, Борисов отговори, че Волен Сидеров е бил на лидерската среща преди гласуването и внимателно е слушал. Може и заради новородения си син да е размислил, за да живее в по-добра държава. Поздравих Сидеров лично, каза Борисов.

Меркел разясни уговорката за "горещите точки"

Какво стана на срещата на ЕС в Брюксел завчера и наистина ли България е поискала изграждане на горещи точки (хотспот - център за времен...

Политическо-икономически-спортни приказки

Премиерът изтъкна и как прерязал заедно с Валери Симеонов лентичката за пречиствателната станция в Созопол. Нямаше българин да отиде и да се върне от морето без разстройство – сега се връща водата, бистра като сълза. Догодина българите ще си ходят на нашето море, не на гръцкото, добави той. Явно българинът е много богат, затова има задръствания по магистралите, продължи с откровенията Борисов, който сега щял „да ни пусне АМ „Струма” и цялата АМ „Марица”.

На този човек ще му кажа да ми се извини и ако ми донесе запис, че съм казал, че българите са лош матерял, ще си отида от премиерското място, разсърди се Борисов на зрителски въпрос дали премиерът още смята българите за лош материал. Според него това е медийна инсинуация на тези медии, които са собственост на олигарси, на които Борисов лично отнемал възможността за монопол „в петролния, в газовия бизнес”. Утре може да видим моя карикатура с шише, заяви Борисов. Няма нещо, което да съм обещал и да не съм изпълнил - може да съм го забавил, каза още премиерът.

По въпроса с проверките в сектора на горивата, Борисов отговори, че никога не е казвал, че 100% от бензиностанциите лъжели и слагали терпентин.

И на мен ми се иска, като гледам самолетите на другите колеги в Брюксел, коментира накратко Борисов тегобите с правителствения "Фалкон".

Кънев: Отиваме на предсрочни избори, ако се спънем в съдебната реформа

Ако България се спъне в съдебната реформа тя ще трябва да си позволи предсрочни избори. Рано или късно Велико народно събрание трябва ...

Искам много да помогна на ЦСКА - само да кажат как. С базите - ще им ги дадем за години, колкото искат, обясни Борисов. Той обяви, че по един час на ден играе футбол и тенис. "Играя тенис на амтьорско ниво" - премиерът играел "на таратори, на сокове, на 5-10 лева да ти сложат на ракетата". Борисов добави, че и "в бедността си" България давала пари за Григор Димитров. Той е голям талант, така е преценил да не играе с Унгария - на това ниво има мениджъри, каза премиерът.

За финал Борисов трябваше да попълни анкета с прогноза за резултата от местните избори. Цецо (бел. ред. - Цветан Цветанов) може да ги попълва непрекъснато, аз ще напиша само "успех на най-добрите", ограничи се премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика