Борисов видя документите по "Южен поток", няма дългосрочен договор и финансов анализ

40433
Борисов видя документите по "Южен поток", няма дългосрочен договор и финансов анализ
Снимка: БГНЕС

След разпореждане на премиера Бойко Борисов за предоставяне на пълната документация по "Южен поток", министърът на енергетиката Теменужка Петкова възложи събирането на всички договори и споразумения по проекта, предаде БГНЕС.

Документите по проекта "Южен поток" са предоставени на министър Петкова от Българския енергиен холдинг и от дружеството "Южен поток България". Енергийният министър запозна премиера с документацията по проекта за изграждане на газопровод на територията на България. Сред документите не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия.

Като следваща стъпка за установяване на фактите по проекта премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите Теменужка Петкова и Божидар Лукарски да изготвят в оптимален срок и да го запознаят с правен, икономически и финансов анализ на събраните документи. Анализът ще бъде представен от България на редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика", който ще се проведе на 9 декември т. г. в Брюксел.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че проектът "Южен поток" е спрян и вместо него ще бъде построен морски газопровод с капацитет 63 милиарда куб.м. газ за Турция. Стопанинът на Кремъл обяви, че проекта се спира заради противодействието от страна на Русия. Той спомена и България, която определи като страна без суверенитет и я посъветва да потърси компенсации от Брюксел за пропуснатите ползи по проекта.

Българската реакция дойде на 3 декември, когато в Народното събрание Борисов заяви, че все още не може да се добере до договора за "Южен поток". Никой от нас не е прочел цифра колко България ще спечели и откога, каза тогава той. В същото време стана ясно, че в качеството си на министър-председател Бойко Борисов лично е подписал окончателното инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток". То се е състояло в сградата на МС на 15 ноември 2012 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика