БСП дава пост на зам.-министър на Неков, за да не ходи в Европейския парламент?

40241
БСП дава пост на зам.-министър на Неков, за да не ходи в Европейския парламент?
Снимка: Facebook.com/momchil.nekov

Натискът върху Момчил Неков да се откаже от мястото в Европейския парламент, което спечели след 34 хил. преференциални гласа, вече е сериозен. На младия 27-годишен политолог се отправят куп примамливи оферти, включително да заеме пост на заместник-министър.

Дотук Неков твърдо не иска да се раздели със спечелено място в Брюксел. От Столетницата обаче продължават да го изкушават – и с избираемо място в листата на червените за следващите парламентарни избори, пише Mediapool, позовавайки се на свои източници.

Журналистът от "Дума" Александър Симов: Неков да не се отказва от ЕП

В никакъв случай Момчил Неков не бива да се отказва от мястото си в Европейския парламент. Никой не се е родил готов да стане евродепут...

Освен всичко друго, според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов сакралните числа „15 – 15” действително били един вид пин код, както се изрази Георги Кадиев, с който да се контролира вота. 15 било числото за вота на миньорите в Кюстендилска област, откъдето Неков има най-много преференции. Поради ниската избирателна активност обаче Неков с лекота е прескочил преференциалната бариера от 5% - нещо неочаквано от червените стратези.

Иначе освен сладки предложения, от БСП вече пробват и с открит натиск да откажат Неков. Първа огън откри Илияна Йотова, която си спечели прякора „Тролова” от „Биволъ” след аферата с „Лийдуей Медия Солюшънс”. Тогава Actualno.com потърси за коментар Йотова дали е използвала консултанти, за да подкрепи кампанията си за ЕП в интернет с постинги от платени профили, но г-жа Йотова каза, че пътува от Брюксел за София, в самолет е и не е удобно да говорим. След това не си вдигна телефона. Сега Йотова каза, че „Европейският парламент не е училище” и затова Неков трябва да се оттегли. Освен нея още Антон Кутев и Янаки Стоилов защитиха такава позиция пред bTV и Нова телевизия съответно. Кутев посочи като проблем Изборния кодекс, а Стоилов каза, че в листата на Коалиция за България имало по-достойни хора. Припомняме, че освен депутат, Янаки Стоилов е и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, където води лекции по предметите „Теория на правото” и „Политология”.

В момента не е ясно дали Сергей Станишев в крайна сметка няма да предпочете столицата на Белгия и Европа или ще се оттегли от листата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика