БСП и ДПС официално поискаха указа за ЦИК да се обяви за противоконституционен

13220
БСП и ДПС официално поискаха указа за ЦИК да се обяви за противоконституционен
Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС внесоха в Конституционния съд искане указът, с който президента Росен Плевнелиев назначи състава на Централната избирателна комисия, да бъде обявен за противоконституционен. Това каза пред журналисти заместник-председател на Народното събрание Мая Манолова,предаде „Фокус”.

Под искането до Конституционния съд са се подписали 117 народни представители.

БСП не е фактор при взимането на решения от кабинета

Кафето на Местан с Борисов е демонстрация, че ръководството на БСП не е фактор във взимането на ключови решения от кабинета. Това каза ...

„В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа – на правовата държава и принципа на разделението на властите, нарушавайки императивната норма на Изборния кодекс, която му вменява по какъв начин да разпредели членския състав на ЦИК”, обясни Манолова.

По думите й, на практика Плевнелиев е нарушил и принципа на правовата държава, защото и в редица свои решения самият Конституционен съд е заявил, че прилагането на принципа на правовата държава означава всички държавни органи, упражнявайки своите правомощия, да се ръководят от законите и да ги спазват точно.

От изказването на Росен Плевнелиев от вчера е станало ясно, че той напълно разбира онова, което законът му налага, обясни Манолова. "То не му харесва и той не го спазва, защото според него не дава достатъчно членове на неговата партия - ГЕРБ", добави тя и бе категорична, че с изказването си Плевнелиев сам е признал, че смята балансите в ЦИК за нарушени и поради тази причина си позволява да даде на ГЕРБ един член повече.

Преди дни от „Атака” заявиха, че ще подкрепят жалбата на БСП срещу президентския указ.

ГЕРБ и БСП не се договориха за РИК в София и ЦИК ще се намесва служебно

"На проведената консултация между представителите на участващите партии и коалиции, не се постигна съгласие за определяне състава на ...

Припомняме, че ДПС се отказа от своята квота за ЦИК и я подкрепи предложения от ГЕРБ кандидат за заместни-председател на Комсията. Преди решението на ДПС квотите бяха разпределени така: 6 от ГЕРБ, 5 от БСП, 1 от ДПС, 1 от "Атака", 1 от НДСВ и 1 от Синята коалиция.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика