БСП и ДПС ще се противопоставят до последно срещу явното гласуване във ВСС

2630
БСП и ДПС ще се противопоставят до последно срещу явното гласуване във ВСС
Снимка: БГНЕС

Явно или тайно гласуване по кадрови въпроси в новия Висш съдебен съвет (ВСС) - това ще е тема на макар и предрешен спор и в пленарна зала, стана ясно след вчерашното (9 март) гласуване на Законопроекта на правителството за съдебната власт. Против явното гласуване в комисия бяха само от БСП.

Макар че подкрепиха проекта, от ДПС обявиха, че не са променили отрицателната си позиция спрямо явния вот. "Не сме получили никакви аргументи дали няма да има контролиран вот чрез поставяне на членове на ВСС под задкулисно влияние", аргументира се временният съпредседател на партията Четин Казак. ДПС е направило компромис по този въпрос, когато се променяла Конституцията, защото получили обещание от управляващите, че окончателното му разрешаване ще стане чрез ЗСВ. От ГЕРБ дадоха да се разбере, че нямат намерение да се откажат от нововъведението и напомниха, че идеята е да се направи по-прозрачен процесът на кариерно израстване при магистратите, пише в. "Сега".

Ще отговори ли ВСС защо има производства срещу "неизвестни" следователи и политици?

Трябва да установим дали има производства срещу „неизвестни” следователи и политици в Столичното следствие. Това заяви член...

Като единствен съюзник на ДПС засега се очертава БСП. "Затвърждава се убеждението, че реформата ще засили централизацията в съдебната система, ще отвори вратата за нерегламентирано влияние на някои обществени организации, включително съдийски, и като цяло няма да доведе до установяване на независима съдебна власт", обясни червеният депутат Чавдар Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика