БСП иска Комисията по досиетата да стане "исторически институт"

6074
БСП иска Комисията по досиетата да стане "исторически институт"
Снимка: БГНЕС

БСП предлага преобразуването на Комисията по досиетата в исторически институт. Изводите от дейността на тази комисия доказват, че създаването й е било грешка. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Атанас Мерджанов в декларация от името на своята група, предаде БГНЕС.

Според Мерджанов е "съвършено несправедливо на една и съща плоскост да се поставят доносника и разузнавача". Именно за да се направи това разграничение, БСП е подкрепила закона за досиетата и създаването на специална комисия през 2007 година, каза той. "Изводите от дейността на тази комисия доказват, че това беше грешка. И макар тогава да подкрепихме по-лекия вариант, без лустрационни текстове, и макар инициаторите на този закон тогава сега да са в други партии, разочарованието от дейността на комисията се оказа голямо", призна Мерджанов от името на БСП.

Равносметката за работата е трагична 9 години след създаването на комисията, настоя той. Нима тя успя да внесе яснота, нима сложи край на скандали, нима сложи преустанови възможностите за политически рекет, попита Мерджанов и добави, че не само това не се е случило, а дори напротив - комисията непрекъснато подхранва митовете, свързани с бившата Държавна сигурност. Практиката на комисията е противоречива, конюнктурна и непрофесионална, обяви Мерджанов.

Колко големи българи, сред които видни интелектуалци, учени и артисти бяха окепазени, попита депутатът. "Помислете как, когато комисията ви обяви за сътрудник на основание някакво картонче, вие можете да докажете, че не сте знаел за него? Човек може да докаже, че говори китайски, но няма как да докаже, че не го разбира", даде са за пример той.

Според БСП в резултат на този закон и създаването на комисията по досиетата са били омаскарени хора на изкуството, изобличени са писатели и журналисти, но не сме чули някой кредитен милионер сериозно да е пострадал от работата й. 170 български дипломати, с чиито усилия влязохме в НАТО и ЕС, станаха жертва на комисията по време на първото правителство на ГЕРБ, добави Мерджанов и подчерта, че инициатор тогава е бил външният министър Николай Младенов - син на бивш служител на ДС.

Днес наред са военните разузнавачи, а подбудител е военният министър Николай Ненчев с активната подкрепа на президента Росен Плевнелиев, каза Мерджанов и попита управляващите дали си дават сметка какви са рисковете през онези чужденци, които са работили или може би още работят за България. "Заслужава ли си военното разузнаване да бъде разголено сега, когато отвсякъде тегнат заплахи", попита Мерджанов.

"Кой ще се реши да сътрудничи на България, когато знае че утре някой Ненчев може да го разобличи", попита Ненчев и нарече решението му да предаде архивите на военното разузнаване "безотговорно, непрофесионално и срамно".

"Ако наистина искате да прочетем и затворим страницата, да продължим напред, то време е да скършим монопола върху истината, установен от комисията по досиетата", каза Мерджанов и обяви, че БСП е готова да предложи законопроект, който да преобразува Комисията по досиетата в исторически институт, където извън политическото злободневие досиетата да бъдат четени и изследвани. Нека вместо комисията по досиетата да чете историята, комисия от историци да чете досиетата, призова Мерджанов. В противен случай, по думите му, все повече се защото се насажда впечатлението, че понеже управляващите нямат визия за бъдещето, настояват да се мразим за миналото.

Като агент Велизар Енчев донасял за съпругата и студентите си?

Комисията за досиетата трябва да продължи да работи, защото изважда на бял свят истината за нашето тоталитарно минало. Тази теза защити...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика