БСП-Монтана възропта срещу Станишев, той не иска да е евродепутат

33518
БСП-Монтана възропта срещу Станишев, той не иска да е евродепутат
Снимка: БГНЕС

Националното съвещание на председателите на общински и областни организации на БСП премина под знака на скандал.

Председателят на Областния и Общински съвет на БСП–Монтана д-р Емил Константинов не беше допуснат на съвещанието  с устно разпореждане на зам.-председателя на НС на БСП Димитър Дъбов. На това съвещание предпочетоха да не отидат и председателите на Общинските съвети на БСП в област Монтана, пише Агенция "Фокус".

Протестиращи посрещнаха Станишев и БСП в Пловдив

Протестиращи граждани срещу правителството на Пламен Орешарски се събират пред Международния панаир в Пловдив, където се провежда наци...

„Смятаме, че това решение на ръководството на БСП за пореден път показва кой води политика на разцепление и ликвидиране на цели структури. Изразяваме тревогата си от подобни решения и действия в хода на предизборната кампания, които ще доведат до разцепление в партийните структури и то не само в област Монтана. Нека оценяваме достойнствата и работата на членовете на БСП, а не тяхната “преданост”. Времето изисква от нас нови нагласи, нов начин на мислене, нова политическа и гражданска култура, а не само „вярност към Него”. Не можем да искаме доверието на хората, за да направим живота им по-добър, ако не покажем, че партията и особено нейното й ръководство е демократично и приема и други мнения,” пише в декларация на Общински съвет на БСП-Монтана.

Думите на Станишев на съвещанието

Иначе на самото съвещание лидерът на БСП Сергей Станишев каза на присъстващите да не го възприемат като европейски депутат. Той каза и че може да стане европейски комисар без избори. И добави, че който от партията работи за успеха на Калфин, нарушава устава ѝ.

Предстоят европейски избори, които имат своето национално, но много по-голямо европейско измерение и значение. Знаете, БСП винаги е била партия, която е имала позиции в социалистическото движение в Европа. Това заяви пред Националното съвещание на БСП в Пловдив лидерът на партията Сергей Станишев.

Първанов вече спечели

Искате ли една хипотеза? Размразяването на АБВ и атаката на Първанов е съвместен проект между него и Доган. Отношенията между двамата о...

"Това, което се случва през последните години в целия Европейски съюз, всъщност е ревизия на европейския социален модел. Негов демонтаж с мотива световната икономическа и финансова криза. Тази ревизия се дължи на това, че в цяла Европа след 2009г, доминираха десни правителства, дясна политика на ЕП и ЕК", каза още Станишев.

По думите му тази политика се е усещала много ясно на европейско ниво и се е налагала и тук, в България.

"В резултат на тази политика кризата не е решена. Тя си остава системна, остра, с безпрецедентна безработица, с огромно обедняване и раздалечаване в Европа, във всяка една страна по отделно, между бедни и богати, и в ЕС като цяло, между страните, които икономически са по-силни, по-устойчиви и страните, които са в по-тежка криза", заяви лидерът на БСП. Според него трябва да помним това, за да осъзнаем много ясно, че предстоящите европейски избори ще определят в много голяма степен накъде ще върви ЕС, каква политика ще произвежда и налага и на европейско ниво, и на страните членки. "Вие добре знаете, че още Димитър Благоев беше казал, че две-трети от нещата, които се случват в България, са функция на това, което се случва около нас, в Европа", добави Станишев.

Той припомни, че преди 3 години, когато е бил избран за временен тогава предесдател на ПЕС, социалистите са имали трима министър-председатели от 27 в Европейския съюз. Към днешна дата са 12 от 28. По думите му това показва, че хората в Европа не приемат и не харесват тази политика на ограничения, лишения и антисоциална линия, която се провежда.

"Всъщност ние навлизаме в решаващата фаза на едно политическо противоборство, което има огромно значение и което ще намери своята развръзка и на европейските избори, и в последващото структуриране на ЕП, ЕК, избор на президент на комисията и всички останали последващи действия. Имаме всички реални шансове в тази битка социалистите да надделеят, тази битка е ожесточена във всяка една страна и тази битка ще повлияе в много висока степен и на позициите и отношението към България", категоричен бе Станишев.

Той продължи, че България винаги е била укорявана, уязвявана, винаги е била поставяне в ъгъла. "Ние, наред с общата кауза на европейските социалисти, ще се борим на тези избори за толкова силно представителство на социалисти в ЕП и за такава ЕК, че отношението към България да се промени и да можем ефективно, в партньорство с нашите приятели от социал-демократическото семейство в ЕП и комисията, да отстояваме българския национален интерес, по-достойно място на България в ЕС", завърши лидерът на БСП Сергей Станишев.

На провеждащото се днес Национално съвещание участваха още министрите Драгомир Стойнев, Кристиян Вигенин, Ангел Найденов; председателят на НС Михаил Миков, зам.-председателят на НС Мая Манолова; членове на ИБ на НС на БСП; председатели на областните и общински структури на партията и др.

БСП има нужда от нов лидер, заяви Георги Кадиев

Аз мисля, че това е нереално – Европейската комисия се създава чак след изборите за Европейски парламент. Дори още не е ясно кой ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика