БСП не иска обикновени граждани да виждат какви ги е вършила ДС

3176
БСП не иска обикновени граждани да виждат какви ги е вършила ДС
Снимка: БГНЕС

Фактическо закриване на Комисията по досиетата и специален режим на достъп за определен кръг лица – това на практика предлага БСП с нов законопроект, озаглавен „Закон за архива на документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия”.

Законопроектът вече е качен на официалната страница на Народното събрание и е на най-видимо място точно в деня на най-масовата екзекуция на Народния съд на български видни личности отпреди 9 септември, 1944 година. Сред убитите личат имената на принц Кирил Преславски, д-р Иван Вазов, племенник на Иван Вазов, на ген. Теодоси Даскалов, внук на Бачо Киро.

От Комисията по досиетата: Бъчварова сама каза, че липсата на лустрация пречи

Вътрешният министър Румяна Бъчварова сама е признала, че липсата на лустрация е причина за дългия и мъчителен преход на България. Това ...

Съгласно предложението на БСП, официален наследник на БКП, достъп до документите на ДС и разузнаването на Българската народна армия ще дава Институт за национална памет, който ще ги съхранява. Става въпрос за документите, издадени в периода 9 септември, 1944 г. – 16 юли, 1991 г. Оказва се, че достъп до тях ще имат „органите по чл. 1 на предложения законопроект”. А в член 1 тези органи са само „правоприемниците на ДС и на разузнавателните служби на Българската народна армия”. Проверка за принадлежност могат да искат политически партии, органи на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и професионални, синдикални, обществени, религиозни, научни и други граждански организации. Те обаче могат да искат проверка само за свои членове!

Не е позволено и на физически и юридически лица да публикуват или разгласяват по друг начин документи, които установяват принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.

На всичкото отгоре БСП иска да се махне задължителната проверка на определени хора и да се замени с „възможността за предварителна проверка на кандидатите за различни изборни и други позиции”. Проверката обаче ще се прави при „съгласието на проверяваното лице”.

Като основен мотив за отказа обикновени граждани да имат достъп до документи на ДС, от БСП изтъкват „деветгодишното съществуване на Комисията по досиетата, което стеснило границите на нетърпимостта и омразата в обществото ни”. Информацията и знанието от хилядите съставени дела и документи на предишните служби за сигурност е твърде специфична. Важно е да се преустанови практиката на избирателно и целенасочено обявяване на данни от страна на Комисията по досиетата, казват от БСП.

Проверяват за принадлежност към ДС служителите, работещи с класифицирана информация

Вече и за лицата, които работят с класифицирана информация, ще се иска проверка и оповестяване на принадлежност към Държавна сигурност ...

Сред вносителите на законопроекта личат имената на Атанас Мерджанов и на Таско Ерменков, който е бил агент на ДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика