БСП се надява числото три да е новата социалистическа мода

15075
БСП се надява числото три да е новата социалистическа мода
Снимка: БГНЕС

Общо три варианта за спасяване на положението с властта най-вече в очите на привържениците си обмисля БСП. Това съобщи вестник „Сега”, позовавайки се на свои източници.

Първият вариант е при преговорите за ремонт на кабинета социалистите да поискат от ДПС повече министри, излъчени от левицата. Те ще заемат местата на експертите в правителството, които не са от квотата на движението. Това на практика означава, че БСП се отказва от идеята за експертен кабинет, както беше анонсирано правителството на Пламен Орешарски.

Татяна Дончева и Петър Москов заговориха за стратегическо партньорство

Предложението на Лютви Местан е знак, че бакиите в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) означава, че ДПС ще си има „м...

Вторият сценарий е да се вкарат повече зам.-министри от левицата. От обясненията на представители от ръководството на соцпартията се разбира, че това може да стане увеличаването на броя на заместник-министрите, а не чрез отнемане на позиции от ДПС. В началото на мандата голямата гордост на сегашните управляващи беше именно свиването на заместническите постове.

Третият вариант е да се засили ролята на БСП в парламента. Сега ключови комисии там се ръководят от депутати от ДПС, което е трън в очите на социалистите още от началото на мандата - икономическата, правната, здравеопазването. Особено активен в критиките беше Георги Кадиев. Депутати от левицата дори се заканиха, че ако от ДПС продължават да настояват за отстраняването на здравния министър Таня Андреева, те ще атакуват Нигяр Джафер, която оглавява ресорната комисия.

Тези варианти трябва да бъдат разисквани на среща между Сергей Станишев и Лютви Местан. Не е ясно какво ще стане на нея, след като Местан вчера си позволи да обяви официално номинация за нов министър на околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика