БСП ще предложи увеличаване на социалните плащания между първо и второ четене на бюджета

3677
БСП ще предложи увеличаване на социалните плащания между първо и второ четене на бюджета
Снимка: БГНЕС

В България европейските средства са превърнати в панацея, но няма страна, която да може да се развива само с тях. Това каза лидерът на БСП Михаил Миков пред националното радио.

По думите му всички параметри на бюджета очертават десния характер на днешното управление, като тръгнем от данъчната политика и стигнем до въпроси свързани със социалния статус на българския гражданин и мястото на държавата.

Опозицията отказа подкрепа за Бюджет 2016

След ДПС, и БСП обяви, че няма да подкрепи проекта за бюджет за 2016 г., стана ясно по време на парламентарния контрол днес. "Ще бъдем...

„България разчита единствено на европейските средства. Те би трябвало да бъдат само допълнителни към това, което се събира през бюджета. При нас те са превърнати в панацея, а няма страна, която да може да се развива само с европейски средства и това е ясно и на Брюксел и на всички европейски страни. Никога не могат да бъдат основни ,така както ги приема нашето правителство”, каза той.

Миков припомни, че в последния ден на лятната сесия по настояване на БСП е било прието решение, което задължава правителството да предложи краткосрочни и средносрочни мерки за демографската криза, която е пряко свързана с бедността и депопулацията и миграцията. „Правителството умишлено се забави по този въпрос, за да може да формира бюджета, който и следващата година по никакъв начин да не погледне към този крайно тежък проблем. Това е проблем и за икономическо развитие. Кой чужд инвеститор ще дойде в страна, в която няма квалифицирана работна ръка или в която няма работна ръка въобще. 50 % от първокласниците тази година по обективен критерий ползват помощи за първокласници, които се дават на децата от бедни семейства. Какво правят, втори, трети, четвърти, пети клас. Единственото предложение, което правителството направи, е да се завършва средно образование не в 8 клас, а в 7 клас и да се учи вкъщи”, коментира той.

Според него това не решава проблема с грамотността и квалифицираната работна ръка, която е в основата на икономическото развитие в 21 век.

Миков посочи, че между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет на България за 2016 г. от БСП ще предложат увеличаване на замразените социални плащания. „Предлагаме и тези отхвърлени вече алтернативи. Ясно е, че така наречения плосък данък усилва неравенствата и свива перспективата. Всичко това са неща, които ще предложим в следващите дни, най-вече по отношение на бюджетните разходи, които да отидат при активното население, при тези, които отглеждат деца, в образованието. Всичко останалото е безперспективност”, каза той. По думите му, има сериозен риск България да влезе в свръхдефицит.

Миков: Няма нужда от оставки

„Членовете на ИБ на БСП заявиха готовността си да подадат оставка. Аз им казах, че не искам това от тях. Отговорността може да се...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика