Бъчварова: Цветанов не е длъжен да ни казва за нов законопроект

8626
Бъчварова: Цветанов не е длъжен да ни казва за нов законопроект
Снимка: БГНЕС

Правителството стои зад проекта на Христо Иванов – той ще мине на обществено обсъждане, ще бъде оформен като законопроект и ще се обсъди в Народното събрание. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова след снощната новина, че Цветан Цветанов и група депутати от ГЕРБ внесоха законопроект за съдебна реформа, който не е съгласуван с правосъдния министър Христо Иванов.

Бъчварова се измъкна дали в ГЕРБ има бламиране на правосъдния министър с думите „ще има обсъждане”. А във Facebook Бойко Борисов също подкрепи Иванов със следното съобщение: „Правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа. Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси. Няколко дни подред с Христо работихме активно по проекта за промени в ЗСВ, който Министерството на правосъдието трябва да изработи до Великден. Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред!”.

Кунева все пак обещава румънски опит в борбата с корупцията

Не се нарича независима прокуратура и има много голяма разлика – няма една зависима и една независима прокуратура. Няма как прест...

Не можем да си позволим да узурпираме възможността да се предлагат законопроекти за съдебната власт. Аз съм свидетел, че правосъдният министър и главният прокурор работят в добро сътрудничество, обясни Бъчварова пред Нова телевизия.

Попитана изрично дали има синхрон между Цветанов и Сотир Цацаров за внесения законопроект, Бъчварова отговори с „има разделение на властите”. Изглежда да е имало диалог, но не мога да спекулирам по темата. Правителството категорично стои зад проекта на Христо Иванов, а Цветан Цветанов не е длъжен да уведомява кабинета за своя законодателна инициатива. Важно е как ще протече дебатът в комисиите и в пленарна зала, подчерта Бъчварова.

По отношение на интервюто на Цветан Василев пред „Гласове” вътрешният министър заяви, че всеки може да каже всичко, но трябва да го докаже. Сега ще работя с нов председател на ДАНС, в МВР има изключителни професионалисти и мисля, че дотук работим добре. Да си министър не е значка да си я носиш, а една работа, която да свършиш. Не усещам затруднения от факта, че съм жена – може други хора да имат проблем, посочи Бъчварова. Като отидох на Европейския съвет на вътрешните министри от 28 министри 12 бяха жени, добави тя. За случая с намереното дете в Пасарел Бъчварова каза, че има много неизяснени неща.

Във връзка с критиките на Георги Първанов към коалицията, вътрешният министър заяви, че не е приятно да има „критики отвън”. Г-н Първанов няма пост в управлението, напомни тя. Вицепремиерът беше категорична, че няма информация за подготвяно уволнение на образователния министър проф. Тодор Танев.

Христо Иванов ще продължи реформата, въпреки предложението на ГЕРБ

Във връзка с внесените от група народни представители от ГЕРБ предложения за промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ), министър Хри...

Проблем е, че има определен брой хора, които са с влезли в сила присъди и не са в затвора. Уточнихме с главния прокурор, че веригата по изпълнение е много дълга и трябва да помислим как да е скъсим, каза Бъчварова. И припомни, че МВР е задържало преди два дни осем лица с влезли в сила присъди. Вътрешният министър изрази съмнение и в румънския модел – каква е гаранцията, че при втора прокуратура ще говорим за независимост, попита тя. Трябва инспекторатите да не са на пряко подчинение на по-висши органи – при изчистена система ще има резултат, смята Бъчварова.

За финал Бъчварова си призна, че лично Бойко Борисов води специализираната група между няколко институции, която се бори с контрабандата. Има резултати, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика