Бъчварова изключи опцията да прехвърлим бежанския проблем на Запада

5267
Бъчварова изключи опцията да прехвърлим бежанския проблем на Запада
Снимка: БГНЕС

Това е най-голямото предизвикателство от началото на века за Европа. С бежанския проблем не се занимава само МВР, ами и Европейската комисия. Очаквахте такова развитие на ситуацията – като се ограничи каналът за преминаване на Италия, бежанците ще тръгнат през други маршрути. Така вътрешният министър Румяна Бъчварова обобщи бежанската криза в Европа.

На въпрос какво ще стане, ако не регистрираме бежанци и нарочно ги пускаме на Запад, Бъчварова отговори, че ще създадем първо проблем за Европа и второ – няма да е ясно кой минава през нашата територия предвид проблема „Ислямска държава”. Тя добави, че не са установени на територията на България две лица – мъж и жена, за които се появиха информации в медиите, че е възможно да са терористи. Сигнали относно тероризъм има, но това не означава, че непосредствена заплаха има, поясни Бъчварова.

Първите 1000 бежанци пристигнаха в Унгария

Само през изминалия ден в Унгария пристигнаха първите 1000 от общо 7000 имигранти и бежанци. Пристигналите влязоха в Унгария с влак от...

По думите на Бъчварова оградата в Унгария ще е готова преди нашата да бъде обновена. Имаме план за действия с три сценария. Най-апокалиптичният е да има бежански поток като този, който наблюдаваме в Македония, призна вътрешният министър пред Нова телевизия. Такъв сценарий обаче е малко вероятен, защото границата ни е по-трудна за преминаваме. Регистрираме всички, които минават през нашата граница, спираме много, които отиват към Сърбия. Затова и бежанците ни избягват, но не можем да ограничим изцяло техния достъп, каза Бъчварова.

Към момента почти няма върнати бежанци от Германия. Връщането е много скъпо, а и не може насилствено да се връщат хора, ако те не искат да се върнат, заяви Бъчварова.

Вътрешният министър не даде ясен отговор дали трябва да се засили контрола по границата – с пълни проверки, като само каза, че и сега има строг контрол, защото сме външна граница на ЕС и се борим за влизане в Шенген.

По наболелия проблем с многото смъртни случаи по българските пътища, Бъчварова заяви, че в резултат на засилените проверки са хванати 1700 души без книжки. Очаквахме по-бързи резултати по отношение на гонките, но не се получава. Предполагам, че всеки си мисли, че това е една кампания, която сега ще свърши. Дълго време е нямало систематичен контрол и трябва да го осъществяваме, а след време, не толкова скоро, се надявам поведението на пътя да се промени, обясни вътрешният министър. Тя не пожела да даде категорично мнение дали трябва да има по-строги наказания за превишена скорост, за гонки, а в законодателството ни всъщност няма и такова понятие. Имаме трудности и при спирането на нарушителите, защото МВР често няма коли, каквито имат нарушителите, призна Бъчаварова. А по въпроса с корупцията сред полицаите вътрешният министър посочи, че имало няколко полицаи, отказали подкуп – последният случай е във Варна, като вероятно ще има награждаване.

Меркел: В Турция трябва да се създадат приемливи условия в лагерите за бежанци

Ангела Меркел заяви, че в Турция трябва да бъдат създадени приемливи условия в лагерите за бежанци от Сирия и други региони, обхванати...

Относно шумът около горивата, Бъчварова увери, че изключително активно се работи по въпроса с контрабандата. Проверките продължават, каза тя.

За финал Бъчварова коментира и новината, че Делян Пеевски официално става собственик на медии. Мисля, че като си депутат и имаш медии, това е известен конфликт на интереси. В Италия имаше закон по въпроса, мисля, но със сигурност политиката на медиите не трябва да зависи от поведението на собственика. Голям казус е това и трябва да го изясним – надявам се законодателят да постави въпроса и съответните органи да действат. Това е тест за регулацията, заяви Бъчварова. Тя добави, че е ограничение на пазара, ако се ограничи офшорната собственост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика