Бъчварова: Не трябва да истеризираме толкова ситуацията с бежанците

3097
Бъчварова: Не трябва да истеризираме толкова ситуацията с бежанците
Снимка: БГНЕС

"Няма да употребяваме сила и насилие, да не забравяме, че това са хора, които имат причини да тръгнат да бягат. Когато има нарушители те се задържат."

Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред Нова телевизия по повод голямото присъствие на бежанци в близост на българската граница около Одрин.

Митов: Трябва да оценим усилията на Турция за бежанците и да й помогнем

Ние знаем какво се случва и знаем какви са потоците хора и се подготвяме за реакция, в случай, че ситуацията стане по-необикновена отко...

"Ние имаме силен контрол на нашата граница съответен на натиска, който има. Има голям натиск, въпросът е да не допуснем да влязат нелегални имигранти на територията на страната", допълни още министърът. Тя поясни, че по проблема с бежанците се работи от половин година, но в кабинета са наясно, че става дума за глобален процес.

"Ние задържаме и тези които искат да преминат границата нелегално. Настаняваме ги в регистрационните центрове, след това когато се установи че те искат да получат бежански статут и ги даваме в бежанските центрове. Има такива, които са дали заявления и след като не са получили се връщат", обясни Бъчварова, но не каза има ли до този момент върнати в Турция. „Те са малко и незначителен брой. Който влезе - влязъл и е регистриран , той остава регистриран в България”, каза Бъчварова

За потока през Одрин министърът заяви: „следим ги като брой. Вчера турските колеги успяха да върнат голяма част от тях. В рамките на техните възможности, за сега достатъчно, връщат тази групи хора”.

"Не трябва да истеризираме толкова ситуацията. Има изостряне на обстановката както това се случи вчера в Унгария. При упражняване на сила тези хора се радикализират. Ние няма да проявяваме сила- тези хора ще бъдат регистрирани и ще им бъдат взети пръстови отпечатъци. Саркози каза че в периферията трябва да има регистрационен центрове. Ние нямаме интерес у нас да има регистрационен център, но сме длъжни да го направим. Става въпрос за човешки същества, които са застрашени. Ние следим европейската политика. Предложението за релокация на определен брой бежанци е свързано с финансиране. Затова е последното предложение да се сформира фонд", допълни още вътрешният министър.

ЕП гласува за квотната система за бежанците

Европейският парламент (ЕП) ще гласува днес извънредното предложение за преразпределяне на 120 000 търсещи убежище от Гърция, Италия и ...

На въпрос колко бежанци ще приеме България тя обобщи, че "има запитване колко може да поеме България , ние бихме могли да отговорим". Има решение за разпределение 40 000 ние ще поемем 500 бежанци. От предстоящите 120 000 ще се вземе допълнително решение. Обсъждаме възможностите, твърди Бъчварова. Ние сме предоставили нашите изисквания, при които ще приемем тези хора – да има баланс, да бъдат от Сирия, да имат семейства, изброи тя.

Относно ареста на полицейските шефове в Първомай и Асеновград Бъчварова каза, че "от няколко месеца е установена много сериозна злоупотреба със служебно положение." Тя отказа да даде повече подробности: "Нека се произнесе окръжна прокуратура, уточни тя. Заедно с прокуратурата имаше разработен план и виждаме резултата. Има доста хора които се разпитват до момента, ще бъде установено каква е тяхната съпричастност и ще бъде изнесена информация днес. Има злоупотреба със служебно положение, което е неприемливо според нас."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика