Бъчварова се оплете за гражданския арест

1860
Бъчварова се оплете за гражданския арест
Снимка: БГНЕС

Дали има „граждански арест” в България – това трябва да кажат юристите. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в противоречиво изказване, с което хем защити индиректно гражданските патрули по границата, хем ги укори.

Допускат се някои изключения, когато става въпрос за установени престъпления, но в тези случаи няма доказателства, че тези хора са извършили престъпление - това може да каже само гранична полиция, коментира вътрешният министър. МВР работи с доброволци, те ни помагат много, когато се справяме с природни бедствия и ние не може с лека ръка да отхвърлим тази възможност. Всеки, който иска да помага, работи заедно с органите на МВР, а не самостоятелно, заяви Румяна Бъчварова. Не искаме да обезкуражаваме всеки един добросъвестен гражданин, който иска да помогне на МВР, добави тя пред Нова телевизия.

Военният министър: Гражданските арести са нелепи

„Гражданските арести са нелепи и не би следвало да има колебание и коментар. Това, което се случи дълбоко подкопава основите на д...

На директен въпрос какво да правим, ако си се разхождаме в гората при границата и видим група мигранти, Бъчварова отговори, че трябва да се сигнализира на полицията. Гражданите трябва да се опитат да обяснят на мигрантите да останат да изчакат гранична полиция, уточни вътрешният министър на темата как да се действа.

Министър-председателят направи едно твърдение по принцип, което е правилно, а помощта от хората и гражданите е съществена, но в рамките на закона. Надявам се да не се стига до тази ситуация и всеки, който иска да подпомогне гранична полиция, да разбере как това може да стане, уточни вътрешният министър пред bTV. По никакъв начин не сме стимулирали граждански арести, каза още тя, визирайки случаят при Малко Търново, показан в предаването "Ничия земя".

Самото задържане е форма на справянето на този проблем – несправянето с проблема е наличието на хора извън границата и стигането им до там, където искат да стигат, каза още тя. Не трябва да се търси противоречие в позицията на премиера по въпроса, смята Бъчварова.

За разлика от Бъчварова, вчера (12 април) главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен – всеки, който се прави на гранична или криминална полиция, нарушава закона.

Сотир Цацаров: Граждански арест няма и не може да има

Граждански арест няма и не може да има. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. „Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лиц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика