Бъчварова уверява: Мигрантският поток през България е "практически" спрян

3529
Бъчварова уверява: Мигрантският поток през България е "практически" спрян
Снимка: БГНЕС

Средно за тази година има около 2,5 пъти увеличение на мигрантския поток през България, за Европа е два до три пъти повече. През последните седмици на практика имаме спиране на мигрантския поток през българска територия, увери вътрешният министър Румяна Бъчварова на днешния парламентарен контрол.

Бъчварова посочи, че над 600 полицаи остават на българо-турската граница в изпълнение на специална операция за контрол. Допълнително има и два плана – за съдействие между „Гранична полиция“ и военните, като от армията са командировани 40 души и при необходимост могат да станат 200 души. Вторият план е при кризисна ситуация от струпване на бежанци на границата – МВР има готовност до 6 часа „да се съсредоточи“ в определени центрове по българо-турската граница, каза Бъчварова. Тя припомни и, че по борбата с каналджийството е приоритет и има „добри резултати“. Обменяме ежедневно информация и с всички балкански държави за мигрантрския поток, каза още вътрешният министър. Тя припомни, че до края на годината можем да приемем 100 души съгласно квотния принцип на ЕС.

Унгарското правителство смята, че тероризмът и нелегалната миграция вървят ръка за ръка

"Унгарското правителство е убедено, че тероризмът и нелегалната миграция са неразривно свързани. Те вървят ръка за ръка". Това каза на...

Вътрешният министър представи и справка докъде са стигнали нещата със строежа на прословутата ограда по българо-турската граница. Стана ясно, че при Свиленград е изградена напълно 4,5 километра ограда, вдигнати са още 24 километра и са положени 8,3 километра път. При Елхово има 32 километра път, а изградената ограда е 11,5 километра, като Бъчварова специално посочи Лесово като най-добре осигурена точка. При пунктовете Средец и Малко Търново изградената ограда е с дължина 2,5 километра, а изграденият път – 10,3 километра.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика