Бъчварова уверява: Няма индикации за други оставки

4014
Бъчварова уверява: Няма индикации за други оставки
Снимка: БГНЕС

"Към момента няма никаква индикация, че ще има други оставки", коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът Румяна Бъчварова, след като се срещна с парламентарната група на Реформаторския блок.

Срещата се състоя, след като по-рано днес правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов.

Бъчварова на работна среща с директора на Националното училище по администрация на Франция

"Очакваме обученията и подготовката на държавната администрация във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС да бъдат дви...

Бъчварова обяви, че Борисов очаква предложение от Реформаторския блок за нов министър на правосъдието.

„Не става въпрос за личен избор, а за кандидатура, която да продължи промените”, коментира още тя и увери, че имена не са обсъждани, но направи уговорката, че и ГЕРБ могат да предложат кандидат.

На въпрос дали има проблеми в управляващата коалиция след днешното гласуване на промените в Конституцията, тя коментира, че ще са само доколкото трябва да бъде намерен нов министър.

По думите й срещата между Христо Иванов и Бойко Борисов е преминала позитивно.

„Очерта се основната причина за несъгласието по разминаването в разпределението на квотите във ВСС. И премиерът, и министър Иванов говориха за това, че оттук нататък трябва да се продължи тази реформа и действия”, отбеляза Бъчварова.

Бъчварова за летището: Не трябва да изтича информация към терористите

Много е важно в такава ситуация да не допускаме създаване на паника, както се случи вчера, да не допускаме изтичане на информация към п...

Междувременно заваляха и коментари от политически лидери във връзка с днешните събития около съдебната реформа. Според Михаил Миков е налице "пълен провал на правителството по отношение на съдебната система и конституционните промени". Той бе категоричен, че  левицата ще ангажира вниманието на Европейската комисия за съдебните промени и негативните последици от това, допълва БГНЕС.

Според него случващото се в съдебната система трябва да влезе и в предстоящия доклад на ЕК, засягащ случващото се в съдебната реформа. „Този доклад трябва да бъде негативен, ако ще бъде обективен”, каза Миков пред БНР.

Миков смята, че се създават репресивни функции на Инспектората, като конституционно този орган не е предвиден за такава дейност. Той обясни, че се въвежда явно гласуване за членовете на ВСС, като по този начин ще се контролират съответните органи за управление на съдебната власт.

По повод променливите позиции на АБВ за съдебната реформа, лидерът на БСП заяви, че сутринта пред камерите те са защитавали едни предложения, които по-късно обаче са оттеглили. Този цирк и театър вече не може да убеди никого, че АБВ гледа обективно, а не мисли как да се закрепи в управлението”, каза още Михаил Миков.

Лидерът на АБВ Георги Първанов определи като успех за партията приемането на текста, който се отнася до разпределението на квотите по колегии в проекта за реформа в съдебната власт.

Борисов отказа да ходи във ВСС, за да му се жалват колко лош е Христо Иванов

Премиерът Бойко Борисов не прие поканата на ВСС да посети заседание на съдебните кадровици, за да може те да му обяснят позицията си за...

„Това е текст, който ние отстояваме от самото начало, преди всички, преди един друг кръг на интензивни разговори, преди така наречения „исторически компромис“, който беше в другата посока. Аз наистина смятам, че беше проява на разум, мъдрост и отговорност приемането на едно такова разпределение. Направили сме своите компромиси относно състава на ВСС, относно начина на вземането на решения и досега сме убедени, че по-верния начин за вземане на кадрови решения е тайното гласуване”, каза Първанов.

Той разчете постигнатото не само като успех на АБВ, но и на една друга политическа култура.

За оставката на правосъдния министър Христо Иванов Първанов заяви ” по-добре късно, отколкото никога. Досегашният министър беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт, в това число - и на конституционните промени“.

Според него тази оставка няма да предизвика драматични сътресения в коалицията. АБВ нямала никакви претенции към този пост. „Нашата битка е била за принципи и ценности” твърди партийният лидер.

В предаването "Лице в лице" по bTV съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов определи като прибързано решението за оставка на правосъдния министър Христо Иванов, както и решението на лидера на ДСБ Радан Кънев да оттегли подкрепата си за кабинета и да стане опозиционен депутат. 

Христо Иванов се надява Реформаторите да не го бламират пак

Залогът с конституционните промени е дали ще има отговорност. Ако съдебната власт се управлява така, че да се носи отговорност за прова...

Според Валери Симеонов е необходим еднакъв подход за съдийската и прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

Знаете, Иванов обяви, че подава оставка по-рано днес в парламента, след като депутатите не приеха исканата от него структура на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

Вместо това беше прието предложението на АБВ, според което реално превес в прокурорската колегия ще има професионалната квота. Тя ще се състои от 11 членове и ще включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание.

Иванов настояваше парламентарната квота да е по-голяма от тази на прокурорите и следователите, избрани от колегите си. Мотивът му беше, че прокуратурата е централизирана и на практика главният прокурор получава мнозинство около себе си. Затова и спорната поправка стана причина за оставката му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com