България да защити българското малцинство в Украйна, иска Божидар Димитров

28853
България да защити българското малцинство в Украйна, иска Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Промените в Украйна може и да се считат за демократични, но България трябва твърдо да вземе отношение за отмяната на закон, касаещ българското малцинство в страната, заяви професор Божидар Димитров.

Димитров поясни, че става въпрос за закона, според който езиците на малцинствата в Украйна, които съставляват поне 10% от всеки регион в страната, са официален език. Сега, под натиска на организация във Върховната рада, която е основана от Степан Бандера през Втората световна война с идеята да се противостои на СССР и да се подкрепя Вермахта, този закон за езика пада.

ЕС дава помощ на Украйна, но само ако Киев действа с МВФ

Европейският съюз е готов да предостави финансова помощ на Украйна в размер на 1 милиард евро при условие, че страната съгласува рефо...

Какво ще стане сега, при тази ярко изразена националистическа насоченост на украинската Рада, при положение, че няма още правителство? Трудно е да се каже. За българите ще бъде много трудно да преминат на украински език, тъй като знаят само български език и руски език, по простата причина, че това беше официалният език на Съветския съюз. Да започнат да учат на един нов език, всички официални документи, кореспонденции и т.н. да бъдат водени на украински език, ще бъде много трудно. Изведнъж се оказва, че цялата интелигенция, целият административен апарат, ще се окаже неграмотен”, заяви Димитров пред Агенция "Фокус".

„Мисля, че Европейския съюз, който твърди, че новите управници на Украйна са проевропейски настроени, трябва да упражни натиск да не се премахва закона за националните езици и да се приема новия закон за отмяна. Той си е жива репресия срещу населението, и трябва да се радваме, ако тази репресия се ограничи само с това. Защото, доколкото познавам философията на бандеровци, които са единствената реална сила в момента, добре организирана в Украйна и които диктуват какво да прави на практика взетата за заложник украинска Рада, мисля, че може да се стигне до по-сериозни неща. Недай Боже, казвам си аз, без да се съмнявам, че българите могат да окажат и отпор. Във всеки случай смятам, че нашето Външно министерство, освен подкрепата за евентуални демократични промени, които обещават проевропейските сили в Украйна, би трябвало да поиска твърдо българите и техните права в Украйна да не бъдат закачани. Не ми се ще да видим една емигрантска вълна към България, подобно на сирийската”, каза още проф. Божидар Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика