България през 2013 година: Атентатът срещу Ахмед Доган

72683
България през 2013 година: Атентатът срещу Ахмед Доган

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от еврейската общност заради смелите си тезиси относно човешката душа (според него тя не е безсмъртна) и законът като творение на Бог и обвързан с евреите (според Спиноза това не е така) следва да бъдат помнени много добре. Защото е редно да си спомняме миналото, за да не го повтаряме отново и отново в бъдещето.

Какво се случи през изминалата година? Actualno.com събра за Вас, уважаеми читатели, девет събития, които белязаха годината и развитието на България. Тези събития е много вероятно да влязат в учебниците по история, но докато това стане, можем да им направим един съвременен прочит – така, както ги видя екипът ни. Започваме с първото събитие – атентатът срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Орешарски: Уважавам протестите, но имам програма, която да изпълнявам

Протестите са израз, че след последните четири години обществото се освобождава от страха си и започва да усеща своята отговорност. Тов...

В самото начало на тази година България стана свидетел на акт на насилие срещу политик – нещо, което не се случва често в страната ни. Свикнали сме често-често през годините на прехода да има показни убийства на знакови фигури от подземния свят, но единствено убийството на Андрей Луканов може да бъде записано в графата „убийства на политици”.

На 19 януари (събота) тази година обаче България стана свидетел на нещо уникално – опит за убийство срещу човека, който според всичките му политически противници и куп експерти е кукловодът на България – Ахмед Доган. В телевизионен ефир (Канал 3 предаваше директно), по време на VIII-та Национална конференция на ДПС Доган беше нападнат от млад мъж, докато изнасяше речта си пред делегатите. Нападателят опря пистолет в главата на Сокола и натисна спусъка, но изстрел не беше произведен. Доган успя да блъсне ръката на своя нападател, а след това стоящите наблизо охранители от НСО и няколко делегати на конференцията скочиха и повалиха неуспелия атентатор, като буквално го смляха от бой.

Реакциите

И емоциите избухнаха. От ДПС веднага определиха нападението срещу лидера си като „език на омразата”, вадейки етническата карта. Стори го сегашният председател на партията Лютви Местан. В същия дух бяха изказванията и от БСП – партията, която отдавна е считана за пръв съюзник на БСП. Реакция имаше дори от Турция, макар и от медиите там, а не политическа.

Бързо-бързо обаче етническата карта беше победена – оказа се, че атентаторът е от турски произход. Името му съвсем скоро стана известно в цяла България – Октай Енимехмедов. Защо обаче Енимехмедов атакува Сокола – този въпрос предизвика спекулации, но те бяха разсеяни светкавично от самия Енимехмедов, който заяви, че е искал да покаже на Доган, че не е недосегаем. Разбира се, въпросите дали не е имало поръчител останаха, но и досега данни за такъв официално не са съобщени. Повечето слухове сочеха, че е възможно дори самият Доган да е направил инсценировка, за да излезе в нелегалност, но това си остава недоказуемо.

Разпитват Бисеров за нападението над Доган

Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу Октай Енимехмедов, който нападна с оръжие почетния председател на ДПС Ахмед До...

Крайно интересна беше и реакцията на управляващата по това време партия ГЕРБ. Тя беше обобщена от вътрешния министър и вицепремиер в този период Цветан Цветанов, който беше по-загрижен за последствията за Енимехмедов, отколкото за Доган. Цветанов упорито поддържаше тезата, че няма начин с газов пистолет да бъде извършен атентат и реално засили съмненията какво всъщност видя България на 19 януари 2013 година. Стигна се даже до протест в защита на Енимехмедов, който обаче не доведе до нищо. В чужбина съмненията дали нападението срещу Доган всъщност е атентат дори се превърнаха в директно осмиване.

Къде беше НСО?

Този въпрос също бързо-бързо се появи в главите на всички, видели инцидента. Защото Енимехмедов спокойно стигна до сцената и опря пистолет в главата на Доган без нито един охранител дори да влезе в обсега на камерите за близо половин минута. Впоследствие беше обяснено, че нападателят е влязал на конференцията с изтекла карта на член на ДПС, заради която реално не е бил и проверен.

Логично след този провал двама души от НСО бяха уволнени. След това обаче се оказа, че не са двама, а накрая дори се стигна до решение на съда по казуса с уволнението. И за пореден път се оказа, че в България всяко решение е предпоследно.

Обвинението и делото срещу Енимехмедов

Прекъснаха заседанието срещу Октай заради припадък на свидетелка

По време на заседанието по делото срещу Октай Енимехмедов, който извърши опит за нападение срещу председателя на ДПС Ахмед Доган, на ед...

Три дни след нападението прокуратурата беше готова с обвинението – закана за убийство и хулиганство.

Почти седем месеца след повдигнатото обвинение на Енимехмедов започна и същинското дело. Тръгна обаче се оказа доста силна дума – защото основният потърпевш и свидетел, а именно Ахмед Доган, така и не искаше да дойде в съда. Два пъти Сокола даваше болнични, за да не застане пред правосъдието. Самият Енимехмедов изрично поиска Доган да свидетелства срещу него, както и двама други висши функционери в ДПС – настоящият председател Лютви Местан и бившият вече заместник-председател Христо Бисеров. В крайна сметка обаче Доган така и не дойде – беше заличен като свидетел по делото. Причината – психиатрична експертиза, доказваща че Доган е твърде стресиран, за да се изправи лице в лице с Енимехмедов. А третият свидетел в лицето на Христо Бисеров пък изобщо не се яви, поне засега, защото беше обявен за общодържавно издирване. Първата значима експертиза по делото също се оказа интересна – Енимехмедов не можел да убие Доган с газов пистолет, точно както Цветан Цветанов каза по-рано през годината. И противно на твърденията на опозорения бивш градски прокурор на София Николай Кокинов, който казваше, че Енимехмедов му е споделил, че „иска да гръмне Доган”. Експертът ли е крив или Енимехмедов не е разбрал разликата между газов и боен пистолет – може би 2014-та година ще даде отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика