България през 2013 година: Раздумката на Борисов, Найденов и Кокинов в Банкя

42738
България през 2013 година: Раздумката на Борисов, Найденов и Кокинов в Банкя
Снимка: БГНЕС

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от еврейската общност заради смелите си тезиси относно човешката душа (според него тя не е безсмъртна) и законът като творение на Бог и обвързан с евреите (според Спиноза това не е така) следва да бъдат помнени много добре. Защото е редно да си спомняме миналото, за да не го повтаряме отново и отново в бъдещето.

Какво се случи през изминалата година? Actualno.com събра за Вас, уважаеми читатели, девет събития, които белязаха годината и развитието на България. Тези събития е много вероятно да влязат в учебниците по история, но докато това стане, можем да им направим един съвременен прочит – така, както ги видя екипът ни.

България през 2013 година: Проектът "Южен поток"

Освен политическия обзор на годината, Actualno.com представя на Вас, уважаеми читатели, няколко важни икономически теми, които оказаха...

Както Ви информирахме в предния епизод на поредицата „България през 2013година”, предсрочните парламентарни избори като събитие всъщност бяха белязани от четири отделни събития - дейността на служебния кабинет на Марин Райков, скандалът с подслушванията на политици и бизнесмени с главно действащо лице Цветан Цветанов, скандалът с разговора между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов плюс аферата с бюлетините в печатница „Мултипринт” в Костинброд. Днес ще си спомним  за какво си говореха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият земеделски министър Мирослав Найденов и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов в дома на Борисов в Банкя.

Всичко започна на 25 април със скандално интервю на Найденов в сутрешния блок на bTV. В него Найденов заяви, че Цветан Цветанов е бил в ролята на кардинал Ришельо през цялото време на управлението на ГЕРБ, като е държал изкъсо конците на всички министри с компромати.  Ден по-късно изтече и скандалният запис на разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов в Банкя. В него Кокинов дава информация на Борисов и Найденов по досъдебни производства и готвени дела преди прокуратурата официално да е обявила каквото и да е - производства, които касаят директно Найденов. Едно от тях е срещу бившият му пиар Кристина Спасова, която спечели скандално обществена поръчка за 50 хил. лева, за да направи профил във Facebook на Програмата за развитие на селските райони. Случайно или не, но този случай не стигна до съд и то след като излязе записът от Банкя. В разговора от Банкя Кокинов казва на Найденов следното: „А за другото дело, за медийните поръчки, чух една клюка, която ако искаш ще ти я кажа, ако искаш няма да ти я кажа”. Според Кокинов прокуратурата „май” е предложила сделка на „девойките (бел. редСпасова и Лора Димитрова), една от които е дамата, с която живееш”. Сделката е „да свидетелства срещу тебе (бел. ред.срещу Найденов), за да не й повдига обвинение”.

Срещу Найденов прокуратурата повдигна три обвинения. Първото е, че през октомври 2010 година в гр. София Найденов е обещал подкуп от 200 000 лв. на Светослав Симеонов – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, за да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 304а Наказателния кодекс.

Второто е, че Найденов е обвинен, че на 2 ноември 2010 година в София е принудил Симеонов да извърши нещо противно на волята му – да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП, като злоупотребил с властта си, в качеството си на министър на земеделието и храните – престъпление по чл. 143, ал. 1 Наказателния кодекс.

България през 2013 година: Цецо с големите уши

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от е...

Третото е, че през март 2010 година в София, в качеството си на длъжностно лице – министър на земеделието и храните, обвиняемият Мирослав Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД) противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“, обявена от Държавен фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“ – престъпление по чл. 283 НК.

Борисов веднага реагира и обвини за всичко Станишев, като опита да насочи фокуса на случая към нюанса „компромат”, а не пожела да обясни законно ли е това, което прави с Кокинов и Найденов. Скандалът обаче беше толкова голям, че нямаше как да мине без никакви последствия – и изгорелият беше Николай Кокинов. Прокуратурата се закани да стигне до съд, а Роман Василев, който се прочу при ареста на бившия военен министър Николай Цонев с думите „Тъй като сте си абсолютен престъпник, долу на земята” (впоследствие Цонев беше оневинен по три от общо четирите обвинения срещу него), замести временно Кокинов. Засега обаче още не е избран постоянен градски прокурор на София.

Оставката на Кокинов доведе до едно дисциплинарно производство срещу него, а после и до второ. На 11 юли Кокинов беше уволнен дисциплинарно, с което всъщност му се затвориха вратите към възможността да практикува и като юрист. Кокинов обжалва, но ВАС остана непреклонен на първа инстанция, като даде и съответните мотиви за решението си.

Междувременно бързото изпълнение на заканите на прокуратурата за съд се позабави. Затова през 2014-та година ще видим дали ще има обвинения и срещу другите участници в разговора от Банкя или няма да бъдат събрани достатъчно доказателства т.е. забавянето ще стане неосъществяване.

България през 2013 година: Монополите в енергетиката и цената на тока

Освен политическия обзор на годината, Actualno.com представя на Вас, уважаеми читатели, няколко важни икономически теми, които оказаха ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com