България продължава да се бави с позицията за Украйна

16078
България продължава да се бави с позицията за Украйна
Снимка: БГНЕС

Комисията по външна политика отложи за утре (8 май) в 11:00 часа заседанието си по темата за позиция комисията по задълбочаването на кризата в Украйна, предаде БГНЕС.

На заседанието днес е представен проект за становище от името на председателят на комисията Янаки Стоилов.

"Смятам за неприемливи всякакви заплахи за и прекъсването на подаването на вода, газ електричество за населението като форма на икономическа принуда", заяви Стоилов, коментирайки информацията, че Украйна се готви да строи стена в Севернoкримския канал, в южната украинска Херсонска област, за да блокира достъпа на прясна вода до Крим. Той припомни отново и заявеното вече противопоставяне на налагането на такива икономически санкции, които засягат самите граждани на ЕС или на отделни страни, възпрепятстват реализацията на енергийни проекти като Южен поток, които са важни за България и други държави-членки. Според него се вижда, че в ЕС като че ли звучат по-разумни гласове. "Ние трябва да си даваме, че светът навлиза в силна политическа турбуленция на противопоставяне, на дълбоко разделение, което не трябва да доведе до противопоставянето на ЕС и Русия. Трябва да гарантираме живота и стабилността в Украйна", каза Стоилов.

"До този момент ние изразяваме позиции от МВнР, от правителството като цяло, в рамките на КСНС, но продължаващото задълбочаване на кризата в Украйна, особено в югоизточните райони на страната и действията ,довели до нови жертви в тях, налагат НС да изрази своя позиция по въпроса. Дали това ще бъде в рамките само на комисията или като цяло от НС, може да бъде преценено, но този въпрос не може да бъде отлаган, защото това ще се тълкува като бягство от изразяване на ясна позиция", каза Янаки Стоилов. Той заяви, че затова е необходимо "ние да изразим силната си загриженост за сигурността на населението, включително българската общност в засегнатите от увеличаващите се размирици в Донецк, Луганск и Одеса".

"Да обърнем особено внимание на дестабилизацията на Европа от конфликта в Украйна и отражението на кризата в България. Това, от което трябва да се ръководим при формирането на позицията, са принципите на хуманизма, защото ние не можем безмълвно да наблюдаваме увеличаващите се човешки жертви и да изтъкваме едни или други политически съображения. Разбира се, трябва да се съобразяваме с принципите на международното право, със зачитането на суверенитета и териториалната цялост на държавите и от предпочитането на политическия диалог пред налагането на последващи санкции", каза Стоилов като посочи, че това са стълбовете, върху, които трябва да се гради и развива българската позиция по въпроса.

Той добави, че трябва да призоват компетентните органи да проведат обективно разследване довели до кръвопролитията. "Смятам, че ескалацията на конфликта в Украйна води страната към гражданска война. Настояваме властите в Киев да не толерират и прикриват екстремистки прояви и действията на крайнодесни неонацистки групи. Очакваме управляващите да провеждат политика на приобщаване, която да гарантира зачитане на правата на всички граждани, включително и на лицата от българската общност в Украйна", посочи Стоилов.

"Трябва да призовем всички страни за намаляване на напрежението в непосредствена близост до границите на Украйна, включително и за въздържане на военни маневри, учения и други подобни", каза той и посочи, че трябва да постави въпроса за възобновяване на четиристранния женевски диалог, но на него да се постави за обсъждане възможността за разполагане на омиротворителни сили с мандат на Съвета за сигурност на ООН.

Уилям Хейг: Русия въздейства пряко и не иска избори за нов украински президент

Русия използва бойци под прикритие и "огромна пропаганда", за да предотврати провеждането на президентски избори в Украйна на 25 май,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика