Български хелзински комитет се разграничи от подписката за оставането на НГДЕК в сградата на 13 ОУ

44545

Български хелзински комитет (БХК) свали от сайта си съобщението за подписката за оставането на Националната гимназия за древни езици и култури в сградата на 13 ОУ на Женския пазар в София.

Припомняме, че на 12 февруари сайтът на БХК излезе с новината, че 100 интелектуалци подкрепят оставането на Класическата гимназия в центъра на София.

Родители на деца от НГДЕК алармират всички институции с отворено писмо

Родители на деца от Националната гимназия за древни езици и култури излязоха с открито писмо, в което настояват за решаването на пробле...

По-късно стана ясно, че Юлияна Методиева, майка на учител от гимназията, лично е организирала подписката, но без да запознае подписалите я с официалните документи (Констативен протокол на Столична община от 30 септември 2013 година и Техническия паспорт на сградата на 13 ОУ) със състоянието на сградата на 13 ОУ, където учат младите класици.

Възмутени родители изпратиха запитвания в организацията, а на 13 февруари обществеността получи възможност да се запознае с техническия паспорт на сградата, описващ окаяното й състояние, но най-вече това, че тя реално представлява заплаха за живота и здравето на децата в нея.

Със свалянето на съобщението от Български хелзински комитет показват отговорността си към обществото и най-вече към 500 деца, пребиваващи минимум шест часа на ден в опасни условия.

Вече има неофициална информация, че няколко души от подписалите въпросната декларация са се разграничили от нея и са се почувствали подведени, тъй като наистина не са били запознати с актуалното състояние на сградата на 13 ОУ.

Наясно ли са 100 интелектуалци защо подкрепят оставане на НГДЕК в 13-то ОУ?

Месеци наред след като родители се опитват да убедят обществото, че сградата на 13 ОУ, която приюти временно учениците от Националната...

Официалните документи, издадени от компетентните органи, показват действителната опасност за живота и здравето на децата в сградата на 13 ОУ. Въпреки предписанията в тях, все още не са взети мерки за отстраняването им, а всеки ден и час в нея представляват реален риск за учениците в нея.

На 13 февруари Министерство на културата публикува на сайта си заповедта на министър Петър Стоянович за  преместването на гимназията в ремонтираната с европейски пари сграда в кв. Модерно предградие.

От училището е сформирана комисия, която е изготвила график, приет от директора Мариела Папазова. Много родители са заявили готовност да помогнат при дейностите по преместването.

Вижте по-подробно Техническия паспорт тук

Вижте още снимки от сградата на 13 ОУ

Юлиана Методиева, БХК: Въпросът за състоянието на сградата на НГДЕК измества акцента

Подписката е извършена лично от мен по родителски сигнал, който ме накара да установя нагласите на 100 от най-авторитетните личности на...

Така изглежда ремонтираната сграда на ул. "Баба"

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика