Цацаров: Оправдателните присъди станаха прекалено много, нека Атанасов да говори

3564
Цацаров: Оправдателните присъди станаха прекалено много, нека Атанасов да говори
Снимка: БГНЕС

"Отговорността не е само на прокуратурата. Имах възможност веднъж да го кажа и случая "Бисеров" ще го повторя. Оправдателните присъди станаха прекалено много, а присъдите не ги раздава прокуратурата, не ги дава прокуратурата. Оправдателните присъди станаха прекалено много и е крайно време всеки да поеме своята отговорност за това, което прави. Мисля, че аз и колегите ми имаме пълно съзнание за отговорността, пък и степента на обществено недоверие, която съществува към нас."

Това заяви в интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров и допълни, че "в съдебната власт освен прокуратурата, защото към нея е и следствието, има и съд. Всеки да отговаря за това, което прави. Отговорността е обща. Дайте да не прехвърляме всичко върху прокуратурата."

"Протестна мрежа" заподозря Цацаров в лъжа за КТБ, вади и доказателства

Не е вярно, че няма унищожени доказателства по делото за Корпоративна търговска банка (КТБ). Това твърди в своя официална позиция "Прот...

Според Цацаров държавното обвинение си върши работата, независимо че това не се вписва в определени политически сметки.

"Ако се работи като "шпицкоманда" или какво беше там, как да кажа, това разследване плод на същото ли е? Това разследване е плод на много труд. Тук нещата са изряден договор, изряден ремонт. Трудно може да кажете, че пътят не е ремонтиран. Трудно може да кажете, че документацията не е изрядна. Само, че едни три милиона лева от държавния бюджет ги няма. За нас фактите са неоспорими. Схемата е една и съща. Договор, мотивиране за сключване на договора, банкови сметки. Едно от търговските дружества е регистрирано на брата на народния представител. Едно от търговските дружества има за управител лице, което просто заявява пред следовател, че за сумата от около 300 лв. е подписало това, което батко Илия му е казал." Това коментира главният прокурор във връзка с с поискания имунитет на депутата от ДПС Илия Илиев. Припомняме, че Илиев е председател на партия ДРОМ и нашумя със скандалното изказване, че на 15-годишна възраст природата решава дали става въпрос за жена, а не законите.

Цацаров е на мнение, че обвиненията за оказван натиск върху следователи и прокурори по определени дела са неоснователни.

След напомняне на неговите думи: "Следователят Бойко Атанасов, когато Пеевски заплаши Цветанов с правосъдие делото, дойде на следващия ден", Цацаров отговори така:

Цацаров поиска имунитета на депутат от ДПС за присвояване в особено големи размери

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната гр...

"А на кой ден да дойде делото. На по-следващия, на по-третия ден. Тоест отново разиграваме схемата Пеевски-Цветанов и какво ли още не. Хайде да го поставим така въпроса. Конкретният депутат е от ДПС (бел. ред. - Илия Илиев). Тук чия поръчка изпълняваме? Някой може ли да ми отговори? Не конкретния следовател Бойко Атанасов. Неговата теза от кого, как и защо е внушена. Това на мен ми е съвсем ясно. Интересите, чиито обслужва, и те са ми ясни. Точно по тази причина аз си мисля, че следователят Бойко Атанасов трябва да говори. Да говори, да показва как вади изрезки от кошовете за боклук, защото всичко друго ще създаде усещането, че нещата се покриват. И прокуратурата, и следствието си вършат работата. Това е свободна държава. Всеки може да говори каквото си иска. По-добре е да го говори високо, да го говори свободно, за да бъде чуто. Оттук нататък всеки има интелект и разума дали да му вярва, или не. Делото Цветанов и не само по това дело, а и по други включително и по делото Бисеров, прокуратурата свърши своята работа. Мисля, че въпросите трябва да бъдат зададени, без да прехвърляме отговорността в друг кабинет или други кабинети в тази сграда."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика