Цацаров: Пришиват ме към Пеевски, няма какво да кажа на Василев

7464
Цацаров: Пришиват ме към Пеевски, няма какво да кажа на Василев
Снимка: БГНЕС

По уникален начин започна интервюто на Антон Хекимян с главния прокурор Сотир Цацаров, което излъчи в днешния си сутрешен блок една от най-гледаните телевизии - bTV.

Водещият стартира разговора с най-интересния човек в държавата в последно време с въпроса какво означавало името му Сотир. Означавало „Спасител”. Много неща спасих, много не успях, констатира обвинител номер едно в държавата.

Цацаров прехвърля отговорността за спирането на сделки на финансовия министър

Крайно неприемливо е на главния прокурор да се дава власт да спира финансови операции или сделки за срок до 48 часа. Това коментира гла...

На въпрос от кого има страх главният прокурор – от Бога или от закона, Цацаров отговори, че страхуваш ли се от Бога, страхуваш се и от закона. Не се чувствам над закона, добави прокурорът. Не се мина и без друг култов въпрос - между църквата (бел. ред. - "Света неделя", която се вижда от офиса на Цацаров) и всички престъпници, с които се разминавате, какво е усещането?

Сериозните питания

Защо няма осъдени полици както в Румъния? На този въпрос главният прокурор „изрази известна резерва” към резултатите в Румъния, защото „ръководители на едни антикорупционни органи задържат ръководители на други антикорупционни органи”.

Главният прокурор не иска повече власт, категоричен за пореден път беше Цацаров. От думите му стана ясно, че процесуалният процес е това, което куца в България. Главният прокурор сподели и, че е обсъждал с премиера Бойко Борисов дали прокуратурата пак да е пълноправен участник в гражданско-правния процес. Как ще разбере прокуратурата за дадена сделка или ще спре сделка, осъществена в чужбина, попита и главният прокурор.

Сотир Цацаров добави, че според него Бойко Борисов не стои зад инициативата на Цветан Цветанов за повече власт на прокуратурата. Борисов се съгласи с моето мнение и единствено подкрепя в някаква степен да се увеличат правомощията на финансовия министър по отношение на чувствителни сделки, сподели главният прокурор.

Цветанов: Може финансовият министър да спира сделки, не главният прокурор

Смятам, че ме обвиняваха до петък, че бламирам правосъдния министър. Тогава стана ясно, че това не е така, заяви депутатът от ГЕРБ и би...

Не мисля, че има политически интереси с проекта да се даде повече власт на прокуратурата – има държавни интереси. Може би обаче не беше направено както трябва, смята Сотир Цацаров.

Цацаров беше категоричен, че „сделката за едно евро” не може да бъде повлияна от прокуратурата, дори да ѝ се дадат новите права. Ако тази сделка е реализирана в чужбина, чрез регистрирани в офшорни зони субекти, как прокуратурата ще се намеси, попита риторично Цацаров.

Разделението „добри – лоши” се прави от медиите и от един медиен кръг. Цели се пришиване на определени хора, включително и мен, към Делян Пеевски, за да сме лоши. Какво мога да направя, когато един кръг медии е избрал такава политика, заяви Цацаров.

И аз какво да кажа – така главният прокурор коментира изявлението на Цветан Василев, че ще съди държавата. Всеки на мястото на Василев ще се защитава – така разбира нещата, така ги осъществява, обясни Цацаров. Главният прокурор добави, че всички въпроси около Василев и Пеевски влизат в обхвата на делото „КТБ”. А там прокуратурата работи, каза Цацаров. И попита – полицията в Австрия също ли е ръка за ръка с Пеевски. Ще има още обвиняеми по КТБ и ще ги оповестим по нормален ред, каза Цацаров. Той отхвърли за пореден път възможността прокуратурата да разпита Цветан Василев чрез видео мост – имало си процедура.

Цацаров отхвърли и тезата, че има война между прокуратурата и правосъдното министерство. Очевидно е, че колегите не искат да са в работна група, в която не са били от самото начало, добави главният прокурор, визирайки излизането на представителите на прокуратурата от работната група на правосъдното министерство за съдебната реформа. Цацаров коментира и, че министър Иванов има желание да направи промени, къде да бъдат направени те. Но от друга страна това се формулира абстрактно и общо, смята главният прокурор. Мисля, че визията за съдебна реформа трябва да е конкретна. И не бива магистратите да бъдат делени на членуващи в добра съсловна организация и в лоша съсловна организация, завърши Цацаров.

Методи Андреев: Правомощия се дават при доверие, прокуратурата генерира недоверие

Нека да е ясно, че идеята за правосъдна реформа е и на ГЕРБ. В този парламент не може да се случи нищо без наше участие. А в конкретния...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика