Цецка Цачева: ГЕРБ официално ще предложи депутатският имунитет да падне

7090
Цецка Цачева: ГЕРБ официално ще предложи депутатският имунитет да падне
Снимка: БГНЕС

Заради скандалните действия на лидера на "Атака" Волен Сидеров, ГЕРБ ще поиска отпадане на чл. 70 от Конституцията на Република България. Този член урежда депутатския имунитет. Така ще остане само чл. 69, който пази депутатите от наказателна отговорност само за изказванията им в пленарна зала и за гласуване на законодателни норми.

Цачева напомни, че за промяна в Конституцията ще трябва съответното квалифицирано мнозинство. Припомняме, че за да може да има промяна, трябват 180 гласа. При подкрепа от по-малко от 180 депутати, но повече от 160 народни представители, въпросът може да се разгледа повторно след между два и пет месеца и тогава вече ще трябват над 160 народни представители (чл. 155 от Конституцията).

Студентският съвет на СУ подкрепи НАТФИЗ

Студентският съвет на СУ "Св. Климент Охридски" изрази своята подкрепа към колегите си от НАТФИС във връзка с безпрецедентните събития ...

Член 70 от Конституцията гласи следното: "Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпления от общ характер и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание. Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава - председателя на Народното събрание".

Председателят на Народното събрание обясни, че в сряда (28 октомври), ако Волен Сидеров и Десислав Чуколов не си дадат имунитета, то ще бъде сформирана комисия, която да разгледа случая и да даде становище, което да бъде гласувано в пленарна зала.

По отношение на кашата в зала "Арена Армеец" Красимир Велчев от ГЕРБ нападна и омбудсмана Мая Манолова, която не видял да помага, а уж това ѝ е задачата. Велчев обеща ГЕРБ да направи всичко възможно това да не се повтаря повече. Той поиска и да се носи отговорност за изборни длъжности, при които има предложение от Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика