Ченалова: Кмет води магистрати при Пеевски

3844
Ченалова: Кмет води магистрати при Пеевски
Снимка: БГНЕС

Преди назначаването си, определени магистрати са били водени при депутата от ДПС и крупен бизнесмен Делян Пеевски. Това обяви уволнената съдийка Румяна Ченалова.

Тя посочи, че има информацията от свой колега. От него тя е разбрала и че посредникът между народния представител и магистратите е неназован кмет на областен град.

Ченалова: Всичко в записа от днес е вярно

Всичко в разпорстранените днес записи е вярно. Това каза бившият съдия в Софийски градски съд Румяна Ченалова, която около 10:00 часа т...

„Аз говоря за тези неща от много време, но никой не ме попита за тези обстоятелства. Слушате ме само вие, журналистите”, коментира Ченалова.

Ченалова посочи, че е сигнализирала за това в европейските институции, като също така ги е сезирала и за действията на главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Върховния административен съд Георги Колев, предаде бтв.

Румяна Ченалова коментира, че не е изненадана от становището на ВСС, че няма нарушения в записите от „Яневагейт”.

„Аз мисля, че това решение беше очаквано. Решението е алогично, защото ако, както се твърди, няма данни за нарушения на магистрати и на замесените членове на ВСС, това означава, че г-жа Янева е казала истината. Това означава, че членовете на ВСС, които са посочени, Ясен Тодоров и Димитър Узунов, са извършили нарушения, упражнявано е влияние и натиск във връзка с професионалната съдба на съдия Янева. Ако те не са извършили нарушения, то съдия Янева лъже”, коментира Ченалова.

По думите й в момента кадровиците се позовават на „фантомна” експертиза, която казва, че записите са манипулирани, само защото са изрязани от по-големи файлове, като в същото време няма отговор на въпросите с какво устройство са направени, както и с каква цел.

Нов скандален запис: Борисов купил на любовница къща за 1,5 млн. евро

Пореден скандален запис от разговор между двете т.нар. "каки" - бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, както и между неизве...

Ченалова припомни и че сайтът „Биволъ” е публикувал становището на специалисти, които са открили следи от СРС маркери, спрямо които е правен опит за заличаване.

По отношение на самата условна присъда на Янева по делото „Червеи” (около чието „опраскване” се въртят записите), тя посочи, че решението е справедливо с оглед факта, че съдийката няма противообществени прояви.

Румяна Ченалова разказа, че след намесата на френския посланик в казуса „Белведере” (н.пр. Ксавие дьо Кабан я нарече „гнила ябълка” и я обвини, че участва в схема за крадене на фирма-б.р.) не е имало никаква реакция от институциите у нас. В същото време от шефката си Владимира Янева и заместника й Иво Дачев чула думите: „Румяна, трябва да има жертва”.

През колега тя получила номера на премиера Бойко Борисов. Набрала го един път, след това в SMS обяснила коя е и защо го търси. На следващия ден се чули и се уговорили за среща, в рамките на която споделила своите притеснения. Ченалова категорично опроверга министър-председателя, който заяви, че я е приел след настойчиви искания от нейна страна.

Бившата съдийка посочи, че от Владимира Янева е разбрала, че Ясен Тодоров и Димитър Узунов са най-близките хора на Борисов във ВСС. По думите й вероятно показаният от шефа на ВКС Лозан Панов SMS с „рапорт” до премиера е дошъл от един от двамата кадровици.

Записите от "Яневагейт" са манипулирани, ВСС не откри нарушения

Няма извършено нарушение от замесените в скандала "Яневагейт". С това заключение приключи проверката на Етичната комисия на Висшия съде...

„Моето лично мнение като юрист и гражданин е, че може би моделът, който е използван досега, е погрешен – ВСС трябва да се състои само от магистрати, в него място нямат хора от парламентарната квота. Защо магистратите да не избират пряко членовете на ВСС?”, запита тя.

Ченалова подчерта, че други разговори с политици не е водила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика