Четирима прокурори не искат да поемат делото на Богомил Манчев

52868
Снимки:

Индиректна заплаха или просто гневен изблик – този въпрос беше поставен в ефира на БНТ по отношение на днешната топ новина относно обявяването на гаранция от 1 млн. лева за собственика на „Риск Инженеринг” Богомил Манчев.

Според информация от прокуратурата Манчев е бил доста „откровен” със следователите по случая и директно им е казал, че „няма да се разправя с тях”, а с главния прокурор Сотир Цацаров, който днес беше на посещение в Брюксел. Самият Манчев обаче не е коментирал случая.

Иначе стана ясно, че вече четирима прокурори са се отказали да поемат случая. И четиримата са изтъкнали, че не се чувстват достатъчно подготвени, за да се справят с евентуално дело в съда и са посочили, че е необходимо нещата от страна на държавното обвинение да бъдат поети от „по-подготвен специалист”.

Освен срещу Манчев, Софийска градска прокуратура повдигна обвинения още срещу Иво Лефтеров и Крум Атанасов – бивши изпълнителни директори на НЕК. Крум Анастасов е обвинен за това, че като изпълнителен директор на НЕК, като извършител в съучастие с Богомил Манчев и Събин Събинов, е присвоил 8 651 898 лева, пише БГНЕС. Иво Лефтеров не е предприел мерки за спиране на плащанията, но не е плащал и затова има обвинение за безстопанственост.

Делото

Собственикът на "Риск инженеринг" и председател на "Булатом" Богомил Манчев трябваше да даде обяснения на 25 септември по разследването за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост. Манчев е разследван във връзка с консултантските договори за спряния проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат. Сумите са по 950 000 евро за консултации. За целия период са платени над 13 млн. лева.

Междувременно от ГЕРБ отново разпространиха официална позиция по случая „Богомил Манчев”. В него най-голямата партия в парламента твърди, че ако АЕЦ „Белене” не е бил спрян през март 2012 г., до момента НЕК е щяла да е натрупал стотици милиони евро нови задължения по проекта, които дружеството не може да плати. „Обръщаме внимание, че нито Министерският съвет, нито Министерството на икономиката, енергетиката и туризма имат търговски отношения с фирмите на Богомил Манчев". От ГЕРБ припомнят, че НЕК има сключен договор с компании, свързани с Манчев, по времето когато министър на енергетиката е бил Румен Овчаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика