Четвърт милион гласували не по своя воля и желание на местните избори

3613
Четвърт милион гласували не по своя воля и желание на местните избори
Снимка: БГНЕС

Почти четвърт милион българи са гласували под натиск на местните избори през миналата година. Това показва национално представително изследване, проведено в периода 13-20 декември 2015 г., съвместно с агенция "Маркет линкс" и катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Оценката на анализаторите обаче рязко се разминава със субективното усещане на анкетираните, които смятат, че тежестта на контролирания вот в крайните резултати от вота е 40 процента от общия брой гласове, информира в. "Сега".

Според проучването около 240 000 са били гласоподавателите, които са гласували не по своя воля. От поддалите се на натиска избиратели 54.5 на сто признават, че са пуснали бюлетината според дадените им указания. 28.1% твърдят, че не са ги спазили, но не посочват как. 11.8% заявяват, че са гласували за друга партия, а 5.6% - че са направили бюлетината невалидна.

Зелените обжалват изборите в София и на втора инстанция

ПП "Зелените" в крайна сметка реши да обжалва на втора инстанция т.е. пред Върховния административен съд (ВАС) резултатите от местните ...

Половината от интервюираните сочат купения и контролирания вот като проблем номер едно на последните избори. Следват цялостната организация на изборния процес (45%) и сложността на гласуването (42%). Едва 9% не виждат недостатъци.

Най-податливи на натиска на търговците с вот са ниско образованите, представителите на етническите малцинства и жителите на малките градове. Според проучването средната цена на купения глас е 40 лв. Най-често предлаганата сума обаче е едва 30 лв. Контролът дали е гласувано по "правилния" начин най-често се осъществява посредством снимка или видеозапис (23%), чрез отбелязване на определена преференция (16%) или чрез групово гласуване (12.9%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com