ЦИК обяви имената на българските евродепутати

36802
ЦИК обяви имената на българските евродепутати
Снимка: БГНЕС

Председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева обяви имената на избраните кандидати за членове на Европейския парламент от Република България, предаде агенция „Фокус”. Тя коментира: „На мен се пада честта да обявя един от най-важните актове, които ЦИК прие“.

17-те имена са подредени по азбучен ред:

Ангел Джамбазки - КП „България без цензура”, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение „Гергьовден”;

Андрей Ковачев - ГЕРБ;

Владимитр Уручев - ГЕРБ;

Станишев официално обяви, че няма да става евродепутат

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще подаде заявление до Европейския парламент /ЕП/, че се отказва от евродепутатското си място. Твърдо съ...

Георги Пирински - Коалиция за България;

Ева Паунова - ГЕРБ;

Емил Радев - ГЕРБ;

Илияна Йотова - Коалиция за България;

Илхан Кючюк - ДПС;

БСП-Бургас иска Станишев за водач на листата за европейските избори

Лидерът на БСП Сергей Станишев е събрал най-много номинации от проведените събрания на партията в община Бургас за листата за европейс...

Искра Михайлова - ДПС;

Мария Габриел - ГЕРБ;

Момчил Неков - Коалиция за България;

Неджми Али - ДПС;

Николай Бареков - КП „България без цензура”, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение „Гергьовден”;

РЗС: Станишев лъже като циганин, търси как да избяга в Брюксел

По всичко личи, че лидерът на партията, получила най-много ромски гласове на евроизборите, си служи с цигански номера. Това казва в сво...

Светослав Малинов - Реформаторски блок;

Сергей Станишев - Коалиция за България;

Томислав Дончев - ГЕРБ;

Филиз Хюсменова – ДПС.

„Надявам се, че избраните от нас кандидати за членове на ЕП ще представят достойно страната ни в ЕП”, подчерта председателят на ЦИК.

ЦИК: Само Пеевски е заявил отказ да е евродепутат

Засега само Делян Пеевски е подал искане за отказ от мястото си на депутат в Европейския парламент. С решение Централната избирателна...

Избраните за евродепутати са народни представители в Народното събрание до 23 юни. Това каза пред журналисти един от говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова на въпрос, какво се случва ако някой от избраните евродепутати, които в момента са депутати в Народното събрание се откаже от поста си на депутат в Европейския парламент.

Сред имената личат две неща: Липсата на скандалния Делян Пеевски. По-рано днес той подаде заявление в ЦИК, че се отказва от спечеленото на вота в неделя място. Това не направи обаче лидерът на БСП Сергей Станишев, въпреки уверенията му пред журналистите, че не мисли да ходи в Брюксел.

По всичко личи, че лидерът на партията, получила най-много ромски гласове на евроизборите, си служи с цигански номера. Това заяви в последствие в своя официална позиция партията на Яне Янев - "Ред, законност и справедливост".

От нея ставаше ясно, че според Конституцията и според решение на Конституционния съд след като веднъж бъде поет мандат на евродепутат, всички останали държавни и общински постове, заемани от съответното лице, автоматично се освобождават.

Съгласно Изборния кодекс, 7 дни преди първото заседание на ЕП, избраните за евродепутати могат да се откажат от поста и да се върнат на изборна длъжност, която заемат в своята държава. Това означава, че Станишев има време до 23 юни да депозира молба за оттегляне, за да остане депутат в Народното събрание. Ако до тази дата не се откаже от ЕП, после няма как да се върне в националния парламент, дори на по-късен етап да се оттегли като евродепутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика