Цветанов чу подкрепата на Борисов за Бъчварова и я захапа за ДАИ

2686
Цветанов чу подкрепата на Борисов за Бъчварова и я захапа за ДАИ
Снимка: БГНЕС

Няма никакъв кризисен момент в отношенията между Румяна Бъчварова и Цветан Цветанов. Това обяви бившият вътрешен министър, говорейки за себе си в трето лице.

Служителите, които имат полицейски функции и пожарникарите т.е. хората в Дирекция „Пожарна безопасност” трябва да са тези, които да се ползват от привилегиите в Закона за МВР т.е. да са първа категория. За всички останали дирекции следва да се промени категорията на труд – на трета, съгласно Закона за държавния служител. Според Цветанов вече се назначават нови служители – над 300 души, които не се ползват от привилегиите в Закона за МВР.

Цветанов: Не бламираме Бъчварова

Отхвърлянето на промените в Закона за МВР в ресорната комисия не е бламиране на министъра на вътрешните работи. Това каза председател...

Самият Бойко Борисов вчера (7 април) защити промените, които Румяна Бъчварова предлага. С какво по-различни са например служителите в пресцентъра на МВР от пресцентъра на Министерския съвет? Аз самият съм в кабинет, трета категория труд, каза Борисов. Цветан Цветанов се съгласи на 100% с тези думи. Като различие обаче бившият вицепремиер посочи пред Нова телевизия Академията на МВР, като пожела инструкторите да останат първа категория труд. Цветанов се оплака и от текучество и липса на кадри в МВР, като поиска да се създаде устойчивост на системата.

Според основната структура на МВР ведомството се дели на 11 дирекции, сред които са главните дирекции, Дирекция „Пожарна безопасност“ (която Бъчварова иска да отдели като държавна агенция), областните дирекции, специализирания отряд за борба с тероризма, Академията на МВР, Дирекция „Миграция“, Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, дирекциите от общата и специализираната администрация и Медицинският институт на МВР. Още в средата на март Actualno.com потърси Цветан Цветанов с изричен въпрос кои дирекции ще се съставят от служители трета категория и кои от първа. И днес (8 април) той не изброи една по една дирекциите, където служителите ще си останат първа категория труд и тези с трета категория, като само спомена, че новите хора в правна дирекция са трета категория.

Аз знам, че г-жа Бъчварова е била против назначаването на Станимир Флоров начело на ДАИ, захапа Цветанов. Той показа убеденост, че ако Флоров бил начело на ДАИ, нямало да станат така нещата. Припомняме, че Флоров беше разследван за получаване на подкуп, но не бяха намерени доказателства. Имаше и материали и за дело за оперативна разработка "Алчния", където Флоров е поставен и на оперативно наблюдение под псевдонима "Високия", свързан с корупция, наркотрафик и контрабандни канали. Тази разработка е направена през 2002 година.

Бившият вицепремиер не коментира дисковете от Германия с информация за 500 българи със сметки в Швейцария и неясния произход на средствата им. Оправданието му беше, че тази информация не била отговорност на структурата на МВР, а на НАП. Цветанов уверено заяви и че в ГЕРБ нямало хора с офшорки.

Бъчварова: Вътрешната комисия не разбра новия закон, затова не го прие

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи причините за отхвърлянето на законопроекта за МВР от вътрешната комисия като ...

Цветанов не пожела да коментира параметрите на антитерористичния закон, защото той още се изработва. Той коментира, че „стигането до бурките” е абдикация на политическите партии и държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика