Цветанов: Да се говори за етнически вот е обидно за хората

5569
Цветанов: Да се говори за етнически вот е обидно за хората
Снимка: БГНЕС

Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов прогнозира днес в Кърджали, че партията му ще увеличи мощно присъствието си в местните власти и обяви за грешка партийното говорене за етнически вот в смесените райони, предаде  БГНЕС.

Смятам, че е грешно партиите да говорят за етническия вот в смесените региони, заяви Цветанов. Той подчерта, че ГЕРБ работи за вота на избирателите и търси верните си съюзници във всички, независимо от партийните им пристрастия в минали години. "Говоренето за етнически вот е обидно за всички, които живеят в райони като Кърджали. Важно е да запазим добрите етични и човешки отношения и да се постараем да свършим много работа за развитието на съответните общини. За какъв етнически вот говорим в Черноочене, където населението е 100% турци, а кандидатката ни се казва Леман.

На метри от Цветанов пламна трафопост, не било провокация

Трафопост в задния двор на офиса на ГЕРБ в Кърджали пламна преди час докато вътре шефът на предизбония щаб и зам.-председател на ГЕРБ Ц...

Грешката в партиите е в челния сблъсък с тезата за етническия вот и спекулациите за сближаването на ГЕРБ и ДПС, и за съвместното ни участие, са неуместни", посочи Цветанов. Според него е логично, когато се касае за важни и от национално значение решения, да се търси широка подкрепа в парламента.

Приоритетно управляващите разговарят с коалиционните партньори, с които формират парламентарното мнозинство, но имало случаи, когато то се пропуквало поради недобра дисциплина в другите групи, поради различия в позициите и тогава диалогът и с останалите политически сили е бил неизбежен. "Когато получаваме подкрепа, за да постигнем националните интереси, защо е нужно да се говори за някаква скрита коалиция или задкулисен диалог. Всичко се прави публично и прозрачно. Когато се дебатираха промените в Конституцията, най-динамични бяха диалозите на Радан Кънев и Лютви Местан.

Колкото повече се обединим за дадени решения, толкова по-устойчиви са те и като закони, и като стратегически цели, които държавата си поставя с решенията на българския парламент", обясни Цветанов. Отказа на ГЕРБ от участие в единен анти-ДПС фронт преди вота той аргументира с категоричния отказ на партията си да гарантира конфронтация в смесени райони като Кърджали, която би се пренесла в цялата страна. "Аз не искам българските мюсюлмани, членове и симпатизанти на ДПС да мислят, че другите партии са против тях. Искаме политика, достъпна за всички и поради това не участваме в сценарии на партии, които вече загубиха идентичност, потенциал и ресурс за участие в изборите.

Другият вариант е да осигурим конфронтация в Кърджали, която да се пренесе извън него и да обхване цялата страна, но така няма да увеличим нито избирателната активност, нито подкрепата си", заяви водачът на предизборния щаб на ГЕРБ.

Той отказа да коментира отложеното решение на СЕМ за лиценза за филиалната радиостанция на БНР в Кърджали с предавания и на турски език с аргумента, че е необходима експертна оценка. Към момента не съм запознат с цялостния анализ, който е направен, за да се стигне до тази програма, но си запазвам правото след като се запознаем в детайли да видим и какво е отношението на съответните органи, които имат отношение към контрола на ефира, каза Цветанов.

Добри Беливанов е бъдещият кмет на Хасково, убеден е Цветанов

Кандидатът за кмет на Хасково Добри Беливанов е добър и честен човек, който действително работи в полза на обществеността и има доста...

Той посочи, че основният опонент на ГЕРБ в смесените региони е ДПС, но акцентира, че политическият опонент не е враг. "Защото ние трябва да предоставим управленски програми за бъдещото развитие на общините и да дадем реалната алтернатива за кметове и администрации, които ще обслужват всички жители, без да ги делят на наши и ваши. Това е най-важното в една предизборна кампания и точно затова ГЕРБ увеличава влиянието си в местната власт през последните години", подчерта Цветанов.

Той се зарече, че е близо времето, когато ГЕРБ ще има много солидно присъствие в Кърджали и региона. Поради съображения от "стратегическо естество" кандидатите за кметове в Ардино и Момчилград ще бъдат обявени на по-късен етап, заяви Цветанов, но не стана ясно какви именно са съображенията. Днес бяха представени номинираните за Кърджали, Черноочене, Кирково, Крумовград и Джебел. Областният управител Илия Илиев и заместникът му Румен Младенов ще се състезават за кметския пост в Кърджали и Кирково. На предишния местен вот Илиев загуби битката, но сега отново е включен.

"В тези избори ГЕРБ участва в пълен състав за общински съветници и кметове на населени места, издигаме 265 кандидати за кметове в страната, както и 35 районни в София, Пловдив и Варна, над 5 000 за общински съветници и над 3 000 души за кметове на кметства. През 2007 г. имахме 993 общински съветници, 45 общински кметове, от тях 10 в областните градове. През 2011 г. съветниците бяха 1 601, 94 кметове, сред които 14 в областните центрове. Сега сме с амбицията за над 100 градоначалници и над 1 700 общински съветници", заяви Цветанов.

Той подчерта, че в 12 без 5 не е редно да се правят промени в изборния закон, защото това не е полезно нито за демокрацията, нито за изборния процес. "След предстоящите избори трябва да бъде направен цялостен правен анализ и дебат, за да се изгради законодателство, което поне 15-20 години да не бъде променяно. Не може всеки парламент да променя правилата на играта и всеки да смята, че ще постигне някакъв по-висок резултат.

Нашата цел е да има висока избирателна активност и затова залагаме на сега действащите правила, въпреки, че за някои от тях имаме съмнения за дефицит в изборното законодателство", посочи още председателят на националния предизборен щаб на ГЕРБ.

Цветанов: Грозев е добър кмет, ДПС също го оцениха

Подкрепата за кандидата на ГЕРБ за кмет в Нова Загора и от ДПС не е знак за политическа заигравка, нова коалиция или задкулисно договар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика