Цветанов официално поиска да му бъде свален имунитетът

18060
Цветанов официално поиска да му бъде свален имунитетът
Снимка: БГНЕС

Бившият вицепремиер и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе заявление до председателя на Народното събрание, с което изразява съгласието си да му бъде снет депутатският имунитет, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Цветанов подаде общо три заявления по съответните исканията от страна на главния прокурор, постъпили в парламента вчера.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитета на Цветан Цветанов за това, че срещу него се водят 3 наказателни производства от общ характер за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи (чл. 202, ал. 2 от НК - присвояване; чл. 285 във връзка с чл. 387, ал. 2 от НК – длъжностно престъпление, и чл. 288, предл. 2 от НК – лично укривателство). Делата са за неправомерно присвояване на 50 хил. лева от бюджета на МВР в полза на трето лице (бел. ред. - бившият шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров), за отказ да се даде разрешение за ползване на СРС срещу Тодоров, въпреки съдебно разрешение и за незаконно подслушване в МВР. Първото дело вече е прекратено, след като Цветанов беше оправдан на първа инстанция.

Станишев поиска ускорена процедура за имунитета му

В близко време до Вас ще бъде адресирано искането на главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров за свалянето на имуните...

Срещу Цветанов се води и четвърто дело, но то е гражданско. Той е обвинен от съдия Мирослава Тодорова в клевета. Преди изборите Цветанов не се яви на заседание по делото, нито адвоката му и постави под въпрос процеса заради възможно изтичане на давност. Бившият вицепремиер каза, че не се е крил и е смешно как съдът не бил могъл да го намери, като бил в предизборна кампания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика