Цветанов: Трябваше да решаваме ще има ли някаква реформа или няма да има нищо

2725
Цветанов: Трябваше да решаваме ще има ли някаква реформа или няма да има нищо
Снимка: БГНЕС

Към настоящия момент ГЕРБ няма номинация за правосъден министър, но съвсем скоро ще има номинация, която да се обсъди с партньорите в коалицията. Всеки би могъл да бъде разглеждан, включително Меглена Кунева. Първо ще изчакаме Реформаторите да предложат кандидатура, заяви Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

Имаше една добра и една лоша новина – събраха се 204 депутати в подкрепа на конституционната промяна за разпределението на прокурорската и съдийската колегия, а лошото е, че Радан Кънев се оттелги, заяви Цветанов. Мога да кажа, че още в самото начало и Патриотите искаха в прокуроската колегия съотношението да е 6:5 в полза на професионално избраните. Трябваше да избираме дали да има конституционни реформи или да няма въобще реформи, посочи бившият вицепремиер. Той пак изброи какво друго ще има в съдебната система – с 2/3 се избират парламентарните кандидати за ВСС, махна се тайното гласуване (бел. ред. – още не е ясно дали ще е явно, трябва да се приеме закон, засега ДПС предложи явно гласуване чрез обикновен закон, не пред Конституцията, както беше определен досега механизмът), има пряк избор на членове на ВСС както от съдии, така и от прокурори.

Съюзът на съдиите не иска прокурорите да се месят на съдебната колегия

Това, което се подготвяше като реформа дълго време, беше само един минимум и накрая дори този минимум не мина. Това заяви говорителят н...

Цветанов направи бърза сметка – в съдийската колегия съотношението е 8:6 (бел. ред. – осем с двамата председатели на ВКС и ВАС), а в прокурорската – 6:5. Какъв е общият сбор, попита вторият човек в ГЕРБ.

Не мога да коментирам изказванията на когото и да било като посланик. Но ние се съветвахме както с посланиците, така и с представителите на ЕК, каза Цветанов.

По отношение на изказването на Лозан Панов от края на миналата седмица, Цветанов посочи, че като съдия той е имал възможност да се бори срещу мафията и статуквото. На въпрос за отношенията си с прокуратурата, Цветанов отговори, че не иска никого да ангажира с личните си драми. След това от думите му излезе, че като е бил в опозиция, бил питан за политическите поръчки на прокуратурата и тогава е направил прочит за политическо влияние, а сега казва, че не трябвало да се слага личното пред общественото. Не забравяйте, че Сергей Станишев искаше да използва като инструмент държавното обвинение срещу мен, подчерта Цветанов. Той го направи 10 дни преди изборите – да не очаквате прокуратурата да не разследва, добави той, пренебрегвайки, че тогава е заявил директно, че прокуратурата изпълнява политическа поръчка, а не е въвлечена в нея. Никога, по никакъв повод няма да използва инструментариума на държавата в своя полза, обеща вторият човек в ГЕРБ.

Попитан дали има някаква сделка по делото му относно забраненото от него подслушване от бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров, Цветанов предположи, че е имало натиск първо да бъде осъден (бел. ред. – после той беше оправдан, но делото продължава). Припомняме, че съдия Румяна Ченалова обеща скоро да разкрие подробности по този случай.

ССБ към съдиите и всички юристи: На 14 декември, от 17.30 часа пред Съдебната палата

Съюзът на съдиите в България (ССБ) проведе днес извънредно заседание за изработване и приемане на стратегия за подкрепа на съдебната ре...

Днешното управление няма алтернатива. Задавам си въпросът дали Радан Кънев ще влезе в парламента, за да си защити позициите. Сега не е добре да има предсрочни избори, защото ще имаме блокиране на държавата, смята Цветанов. Той добави, че не знае дали хората на ДСБ - зам.-министри, областни управители, ще излязат от властта. Не смятам, че симпатизантите на ДСБ седят твърдо зад политическото решение на Радан Кънев, защото те са в управлението и ще продължат да са в управлението, добави Цветанов.

Ако имаме умишлено дестабилизиране на държавата, ще се стигне до предсрочни избори. Какво ще стане, ако БСП внесе вот на недоверие заради здравната реформа - Радан Кънев и депутатите му как ще гласуват, попита Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика