Даниел Вълчев за Реформаторите: Ще затвори банката за конгреси ли?

22896
Даниел Вълчев за Реформаторите: Ще затвори банката за конгреси ли?

Не е някакво откритие, че в Реформаторският блок има напрежение. Считаме, че е редно да седнем и да намалим това напрежение. Това каза бившият образователен министър и член на Движение България на гражданите Даниел Вълчев.

Да припомним - Реформаторският блок е коалиция от пет партии, като има коалиционно споразумение за това. В него беше записано, че през септември тази година ще се проведе конгрес, на който да се избере нов състав на Гражданския съвет на Реформаторите – само това, подчерта Вълчев в предаването „Лице в лице”.

Броженията при Реформаторите - за правителствени постове и конгрес

Вдясно винаги е интересно. Ние сме като италианско семейство, има спорове и проблеми. Нека обаче свикнем с това, че важните решения се ...

За да се проведе такъв конгрес, трябва да има доверие между хората. За да направиш нещо учредително, трябва да има минимална степен на съгласие. Би трябвало за избор на лидер или друг избор извън действащото коалиционно споразумение, да има промяна на правилата – как да се избира нещо. Сега, според споразумението, правилата за избор трябва да бъдат изработени от Изпълнителния съвет на Реформаторския блок. Този съвет обаче не заседава от лятото – г-н Радан Кънев каза в едно прословуто писмо от лятото, че имало високо напрежение между партиите, нека си спомним, каза Вълчев.

Има и споразумение, че трябва да мине един цикъл в управление, за да решаваме какв. Гледаме само кой ще е началник-влак – не е ли хубаво да хвърлим две лопати кюмур, да тръгне този влак, перефразира Вълчев. Някакъв срок ли се гони да станем една партия, нещо ще затвори банката с конгресите ли, продължи Вълчев. Как работи Европейският съюз, който няма единен началник? Г-н Дончев ще му се обадя да му кажа, че парламентарната група на Реформаторите има двама съпредседатели. Ако не знае към кого да се обърне, да се обърне към мен г-н Дончев, каза Вълчев в коментар на думи на Томислав Дончев, че с Реформаторите било трудно да се комуникира, защото не се знаело към кого да се обърне.

Спорното сега е как да се развива Реформаторският блок – с какви темпове. За да има съгласие, трябва и петте партии да са съгласни. Сега, в Реформаторският блок сме в криза на правилата. Изпълнителният съвет не се свиква – лидерите на партиите трябва да го правят. Част от колегите от ДСБ считат, че този орган не трябва да работи. Гражданският съвет го харесваме – 70 души са в него. А Председателството работи тясно с Изпълнителния съвет. И решенията се вземат от разширен състав на Гражданския съвет. Радан, Гроздан, Иван и Дюран Дюран не решават сами, коментира бившият образователен министър.

За провеждането на конгрес трябва да има правила – кой ще участва, защо трябва да участва. Оптимист съм, че конгрес ще се случи – все някога, завърши Вълчев.

Кунева: Конгрес на "Реформаторския блок" ще има, когато сме готови

Конгрес на „Реформаторския блок“ ще има, когато всички са на мнение, че коалицията е подготвена за него. Това каза заместни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика