Депутати искат наказания за поругаване на европейското знаме

4222
Депутати искат наказания за поругаване на европейското знаме
Снимка: БГНЕС

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от ГЕРБ са внесли днес промени в Наказателния кодекс (НК), с които искат поругаването на знамето и химна както на Европейския съюз, така и на България, да се преследват с една и съща строгост на закона.

В момента според член 108 на Наказателния кодекс опетняването на герба, знамето и химна на Република България се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3 000 лева.

След боя на Околовръстното: Реформатори искат затвор за побой на пътя

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров са внесли днес предложения за изменение на Наказ...

„След присъединяването на България към Европейския съюз – акт на осъзнат и цивилизационен избор, подкрепен от огромната част от българските граждани, знамето на ЕС се поставя редом до българското, а при тържествени събития заедно с българския химн се изслушва и този на ЕС. Престъпленията към европейските символи следва да се преследват и санкционират като престъпления от общ характер“, мотивират своите предложения тримата народни представители.

Славов, Димитров и Андреев предлагат още член 108 да забранява проповядването на фашистка, националистическа, комунистическа или друга антидемократична идеология, а наказанието за тези престъпления да бъде лишаване от свобода до 3 години или глоба от 3 000 до 5 000 лева.

В сегашния си вид НК забранява проповядването на „фашистка или друга антидемократична идеология“, а минимален праг за глобите липсва.

В своите мотиви депутатите посочват, че извеждането на фашистката идеология пред скоби като единствена и най-опасна е направено още през 1951 година и оттогава не е променяно. Затова те искат в НК изрично да бъдат споменати националсоциализма и комунизма като не по-малко опасни за демократичните системи идеологии.

Мартин Димитров и Петър Славов стартират "Гражданска платформа"

Народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов стартират уебсайт, в който граждани...

Репортер на Actualno.com се свърза с депутата от „Атака“ Магдалена Ташева, която категорично отхвърли предложението на реформаторите. Още в началото на 43-тото Народно събрание атакистите предложиха знамето на Европа да бъде изнесено от сградата на парламента, а поругаване на Европейският флаг е било факт на не един или два митинга на националистите.

Днес Ташева коментира, че флаг на Европейският съюз не е легитимиран в нито един от законите и договорите на съюза. „В Лисабонския договор никога не са фигурирали държавни символи като химн и герб.“, обоснова се тя.

„ЕС не е държава, не е федерация, не е дори конфедерация. Не може да има общо знаме, химн и герб. Въз основа на кой закон тогава това знаме присъства до държавните символи на държавите-членки“, попита депутатът от „Атака“.

По думите ѝ България трябва да вземе пример от други държави, които вече са свалили знамето на ЕС и не го допускат до националните си символи. „Например Полша и Унгария“, аргументира се Ташева.

Кунева поиска нов Наказателен кодекс след "широк обществен и политически консенсус"

Необходим ни е нов Наказателен кодекс (НК). Времената се променят, има необходимост от нови състави за новите престъпления на 21-ви век...

„За какво поругаване става въпрос? За поругаване на нещо, което са решили от Реформаторския блок, че е символ ли? Според законодателството на ЕС такъв символ не съществува“, заключи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com