Депутатите и субсидиите им - кръв повръщат, пари не връщат

7767
Депутатите и субсидиите им - кръв повръщат, пари не връщат
Снимка: БГНЕС

С доста добър аванс народните представители от всички управляващи партии не приеха предложението на "Патриотичния фронт" да се намалят държавните субсидии за политическите партии. От 97 гласували, 21 бяха "за", 26 останаха "против", а 50 се въздържаха. За да се приеме даден закон, трябва 50% + 1 от гласувалите да са "за".

Съгласно чл. 63 от Закона за държавния бюджет и през 2016-та година за един глас всяка партия в парламента ще взема 11 лева на глас. По толкова вземат всички партии, взели над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори. Предложението на Патриотите беше за двойно намаляване на субсидиите - от 11 лева на глас на 6 лева.

Горанов: Коалицията не е поставена на карта

Аз не мисля, че е поставено на карта коалиционното споразумение. Бюджетът винаги е повод за дебати за приоритетите на държавата. Това ...

Впечатление направи, че от ГЕРБ против бяха 24 души, а 34 се въздържаха. От Реформаторите 1 беше против, 7 се въздържаха, от ДПС 1 беше против, двама се въздържаха. Нямаше обаче нито един депутат от тези три партии, който да пожела да се намали субсидията.

Хайде сега се разделете от субсидията си, за да покажете, че сте достойни български политици. Хайде да ви видя, подчерта Димитър Байрактаров от "Патриотичния фронт". Подкрепа веднага оказа и независимият депутат Велизар Енчев, който посочи, че средното ниво на субсидия на глас в ЕС е 5 лева. В Германия държавната субсидия за партия, получила поне 1% гласове, е 1 евро на глас. В Македония нивото е същото, каза Енчев.

Според Енчев от намаляването ще се спестят 40 млн. лева. Вносителят не е казал къде биха отишли тези пари - но защо не за социални пенсии, за пенсиите под 300 лева, посочи той. Независимият депутат припомни, че преди година Бойко Борисов сам казал, че ГЕРБ има над 100 млн. лева на влог от субсидия и това било ненормално много. Не предлагам пълно орязване на субсидиите, защото иначе ще има външно влияние, но нека е средното ниво за ЕС, завърши Енчев.

При разглеждането на бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, който влизаше в чл. 24 от Законопроекта за държавния бюджет за 2016 г., Байрактаров предложи увеличаване с 5 млн. лв. на разходите за БДЖ "Пътнически превози". Тогава той обясни, че от Патриотичния фронт искат паралелно с това намаляване на субсидията за политическите партии, за да се компенсира ръста за БДЖ. "Това не е популистко предложение, то е придружено и с източник на срества", каза той. Предложението за увеличение бюджета на БДЖ "Пътнически превози" не беше прието.

Абсурдно - НС не чу единодушното мнение на депутатите-експерти в енергетиката

До абсолютен ступор се стигна по отношение на бюджетите за догодина на две от най-важните структури в българската енергетика - КЕВР и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика