Депутатите не повярваха на "Гранична полиция" за операция с мигранти

998
Депутатите не повярваха на "Гранична полиция" за операция с мигранти
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по вътрешен ред остана недоволна от версията на МВР за видеото с влизащи необезпокоявано през браздата нелегални имигранти и полицаи, които ги наблюдават, без да ги спрат. Преди седмица шефът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов обясни, че това било "запис на секретна операция", а групата по задържането била разположена "в дълбочина". Версията не беше приета от депутатите и те поискаха нова проверка на записа от охранителна камера от района на Капитан Андреево. Този път тя трябва да бъде направена от Инспектората на МВР.

Народни представители от комисията разказаха пред в. "Сега", че обясненията на вътрешния министър Румяна Бъчварова и на шефа на Гранична полиция Антонио Ангелов били незадоволителни. "Много от въпросите ни не можаха да получат отговор", каза Красимир Янков от БСП. Заседанието беше закрито за журналисти, за да не изтича оперативна информация.

Граничари откриха два трупа край Малко Търново

Гранични полицаи от Малко Търново са открили два трупа с неустановена самоличност на около километър от българо-турската граница. Това ...

При обсъждането депутатите питали защо мигрантите не били директно спрени и върнати към Турция. Отговорите били "витиевати и уклончиви", каза Явор Хайтов от БДЦ пред БНТ. "Не се изясни достатъчно добре ситуацията", каза и Хамид Хамид от ДПС. Според Янков почти всички били на мнение, че извършената проверка не е пълна.

Председателят на комисията Цветан Цветанов беше лаконичен пред clubz.bg, че предстоят нови проверки. Той предпочете да мълчи, след като миналата седмица скъса от критики проекта за изменение на Закона за МВР на Бъчварова и в крайна сметка той беше бламиран в комисията. Депутатите от другите партии също му направиха "гръб", от което се подразбра, че отново е имало "приятелски огън".

Реформата в МВР

Комисията за контрол на службите прие промените в Закона за МВР. "Очевидно е, че има команда за подкрепа на закона след резила, който стана във вътрешната комисия", каза Атанас Мерджанов от БСП, цитиран от БГНЕС. Той посочи, че депутатите от АБВ са се измъкнали и не са гласували. Законът бе приет с гласовете на ГЕРБ, от БСП трима души са гласували "против", трима от ДПС са се въздържали. Атанас Атанасов от ДСБ отсъствал. Очаква се законопроектът да влезе в пленарната зала след Великден.

New York Times: Бежанците не минават през България заради жестокостта на граничарите

Много мигранти, които са се опитвали да влязат от Турция в България, често влачейки се през полята вир-вода след преминаването на близк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика