Депутатите не сметнаха за необходимо да обсъждат усвояването на евросредства

13000
Депутатите не сметнаха за необходимо да обсъждат усвояването на евросредства
Снимка: БГНЕС

Пълен провал претърпя днешното заседание на парламентарната подкомисия по усвояването на средствата от Европейския съюз към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Насроченото за 15:30 часа в Народното събрание заседание на комисията не се състоя заради липса на кворум. Едва двама народни представители дойдоха на работа - председателят Слави Бинев и депутатът от ДПС Айхан Етем. Членове на подкомисията по усвояването на средствата от ЕС към комисията по еврофондовете са още Владимир Тошев (ГЕРБ), Антони Тренчев (РБ), Иван Иванов (БСП), Иван Иванов (АБВ), и Миглена Александрова ("Атака"). Така предвиденото за днес обсъждане на проект на Годишен доклад на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове относно напредъка по програмите, съфинансирани със средства на ЕС през периода 2007 - 2013 и стартирането на новия програмен период нямаше как да се проведе.

Плевнелиев предупреждава: Не се ли реформираме, губим 15 млрд. евро

През 2015 година имаме редкия шанс да придвижим забавени реформи напред, каза държавният глава Росен Плевнелиев в изказването си пред...

Обсъждането ще се състои евентуално през следващата седмица, стига подкомисията да събере нужния кворум, за да може да работи. "Надявам се тази ситуация да се дължи на сложната пътна обстановка в страна", обяви преди да закрие заседанието председателят Слави Бинев пред гостите на комисията и неколцина журналисти. "Днес трябваше да разгледаме докладите на министерствата, които отговарят за европейските средства", каза Бинев и подчерта, че тези теми са много важни, а подобен провал на заседанието засега е прецедент.

В края на февруари БГНЕС съобщи, че нивото на усвояване на седемте оперативни програми от периода 2007-2013 г. е 77%. Информацията беше официално потвърдена от администрацията на Министерския съвет. 77% на усвояемост включва и разплащанията, които са осигурени, както с европейско финансиране, но така също и със средствата от българския бюджет. Реално плащанията, които са само от бюджета на ЕС, са в размер на 65,45% по 7-те оперативни програми, което се равнява на малко над 4,3 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика