Депутатите одобриха окончателно новия Закон за МВР

72913
Депутатите одобриха окончателно новия Закон за МВР
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателните промени в Закона за МВР. Според тях президентът ще назначава главния секретар и председателя на ДАНС с указ по предложение на Министерски съвет. Мнозина коментираха, че така управляващите си разчистват пътя, за да се "отърват" от настоящия главен секретар Светлозар Лазаров.

В същия законорпроект е заложено Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) да се върне в системата на МВР. До сега ГДБОП беше част от структурата на Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС), съобщава "Фокус". 

Ще се върнат ли експерти от ДАНС в МВР, след като ще им понижат заплатите?

Връщането на ГДБОП в структурите на МВР едва ли се харесва на много от работещите в ДАНС. Причината - много по-високите заплати в ДАНС ...

Депутатите възстановиха и конкурсното начало за растеж в кариерата в МВР. Развитието в професионалната кариера ще се осъществява чрез преминаване в по-висока длъжност въз основа на конкурс, като условията и редът за провеждането му се уреждат с наредба на министъра на вътрешните работи.

Главните дирекции на МВР са ГД „Национална полиция”, ГД „Борба с организираната престъпност”, ГД „Гранична полиция” и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Предвиждат се и други промени в структурата на ДАНС. Освен прехвърлянето на ГДБОП в МВР се правят и други промени, които преследват целта да „разтоварят“ агенцията от неприсъщи функции и да фокусират нейната дейност върху преобладаващо контра-разузнавателния й характер, както и върху информационно-аналитичната й дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика