Депутатите приеха членове от Новия изборен кодекс на второ четене

22117
Депутатите приеха членове от Новия изборен кодекс на второ четене
Снимка: БГНЕС

Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс прие на второ четене текстове от кодекса, предаде „Фокус”.

Според проекта за Изборен кодекс редът за провеждане на агитацията предвижда гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците да имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

Изборният кодекс ограничава все повече гражданското влияние върху изборния процес

Почти напълно ще бъдат ограничени възможностите на гражданското общество да влияе пряко на изборния процес, пише вестник „Сега&rd...

Членовете на комисията приеха текстове, които гласят, че по време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети може да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. Агитационните материали се поставят на определени от кмета места, а на сгради, огради и витрини - с разрешение на собственика или управителя на имота. Забранява се използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Забранява се унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, до края на изборния ден. Забранява се поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването.

Членовете на комисията приеха текстове, според които Българската национална телевизия и Българското национално радио са длъжни да спазват принципите за равенство и обективност при отразяване на проявите на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети в информационните си емисии. Предизборната кампания в програмите на Българската национална телевизия и Българското национално радио се открива и закрива с клипове на партиите, коалициите и инициативните комитети с продължителност до 40 секунди, които се излъчват безплатно.

Комисията прие социологически проучвания в изборния ден да се извършват извън избирателните секции чрез интервю с гласували избиратели, когато това не създава затруднения за изборния процес. Анкетьорите не може да извършват социологически проучвания непосредствено пред избирателните секции. Резултатите от социологическите проучвания се оповестят след 19.00 часа на изборния ден.

От деня на обнародването в „Държавен вестник” на указа на президента, съответно на решението на Народното събрание за насрочване на съответния вид избор до изборния ден включително всяко огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания по повод на изборите, извършено чрез медийна услуга или по друг начин, трябва да съдържа и информация за възложителя на допитването или проучването, за организацията, извършила допитването или проучването, и за източниците на финансирането му. Резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не могат да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

Депутатът от „Атака” Павел Шопов представи предложение за промяна в текста, според която се забранява разгласяването на социологически изследвания 30 дни преди изборите.

Депутатите отхвърлиха задължително гласуване в новия Изборен кодекс

Депутатите отхвърлиха предложението за задължително гласуване. Това те направиха в НС по време на заседание на Временната комисия за ...

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че това предложение е доста неуместно и трябва да се чуе становището на обществения съвет, социолози, политолози.

Членовете на комисията приеха текст, според който в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.

Гласуването с бюлетина за машинно гласуване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина. Избирател, който е избрал да гласува с бюлетина за машинно гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина. За гласуването с бюлетина за машинно гласуване се прилагат съответните правила, които се отнасят до гласуването с хартиена бюлетина. Гласуването се извършва с общи хартиени бюлетини по образец, утвърден от Централната избирателна комисия. Бюлетините са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия с поредни номера и са защитени с полиграфическа защита. Бюлетините не може да съдържат реквизити извън изброените в кодекса.

Хартиените бюлетини се отпечатват от печатницата на Българската народна банка, която при необходимост може да ползва други специализирани печатници.

Отпечатването на бюлетините се извършва при спазване на изискванията на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа. Бюлетините се отпечатват под контрола на Министерството на финансите и Централната избирателна комисия. Бюлетините се подреждат в кочан по 100 бюлетини. При откъсване върху бюлетината и върху кочана трябва да остава един и същи номер, който да се сравнява от избирателната комисия след попълване на бюлетината и преди пускането й в избирателната кутия. Броят на отпечатаните бюлетини по ал. 1 при всички видове избори е равен на броя на избирателите за съответния вид избор, увеличен с 10 на сто.

ГЕРБ ще внесе две групи предложения за промяна на Изборния кодекс

ГЕРБ има две групи предложения за промени в Изборния кодекс. Първата група са предложения, които са отхвърлени на първо гласуване. А вт...

Комисията прие и текстове, свързани с машинното гласуване. Избирател може да гласува в избирателната секция чрез специализирани устройства за гласуване. За съответния вид избор се създава обща бюлетина върху визуален или тактилен терминал, на която гласоподавателят отбелязва по еднозначен начин своя вот. Бюлетината е проектирана по същия начин, както хартиената бюлетина, като предоставя възможност избирателят да не гласува за нито една партия, коалиция или инициативен комитет. Централната избирателна комисия утвърждава образеца на бюлетината.

След произвеждане на гласуването избирателят получава от системата контролна разписка, която се пуска в специална кутия за машинното гласуване. Избирателят не може да промени своя вот чрез повторно машинно гласуване. Машинното гласуване се осъществява с помощта на електронни средства за комуникация и обработка на информация, включени в специална техническа система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика