Депутатите решиха: Главният секретар на МВР ще се назначава от МС, а не от президента

16267
Депутатите решиха: Главният секретар на МВР ще се назначава от МС, а не от президента
Снимка: БГНЕС

Депутатите в Народното събрание приеха текстове от спорния законопроект за МВР, касаещи главния секретар, предаде Фокус. Законопроектът предизвика спорове заради няколко промени, които бяха разтълкувани от правозащитни организации като опит за спиране на протестите. Законът беше внесен на 11 ноември м.г. в разгара на протестите срещу правителството.

Промените предвиждат въвеждането на мандатност за длъжността главен секретар и основания за предсрочно прекратяване на мандата. По този начин се осигурява необходимата компетентност на висшето професионално ръководство на министерството и разграничаването му от политическото, е записано в мотивите към закона.

Румен Петков разкритикува остро Закона за МВР

Подготвяният закон за МВР има три основни и много тежки недостатъка. Така смята членът на АБВ Румен Петков, предаде "Фокус". По думите...

Главният секретар на МВР е висшата професионална длъжност в министерството. Той ръководи пряко планирането, организирането и контрола на основните дейности на МВР; организира взаимодействието между отделните структури на МВР при извършване на основните дейности; организира взаимодействието на МВР с други държавни органи и организации при изпълнението на основните дейности; издава заповеди във връзка с изпълнението на правомощията си.

Главният секретар на МВР е пряко подчинен на министъра на вътрешните работи и се отчита за дейността си пред него. Главният секретар на МВР се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи за срок 5 години, а не както досега - с указ на президента.

При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР може да се подпомага от заместник, който се назначава от министъра на вътрешните работи.

За главен секретар и заместник главен секретар на МВР могат да бъдат назначавани лица, които отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР и притежават не по-малко от 7-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне една трета на ръководна длъжност.

Станишев твърд за МВР: От ГЕРБ ни пречат, но ще приемем закона

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев показа твърдост и категоричност по отношение на проблемите на кабинета "Орешарски", с...

7-годишният професионален стаж според ГЕРБ е крайно недостатъчен. Опозицията е критична и към измененията, които ще съсредоточат правото за избор на главен секретар на МВР изцяло в партийни представители, каквито са членовете на правителството. Според депутатите от опозицията изискването за стаж на кандидата за поста дава възможност за главен секретар да бъде назначен дори и началник сектор от някоя Областна дирекция на МВР. За това от ГЕРБ предложиха изискването за трудов стаж да е 12 години, от които поне 1/3 да са били на ръководна длъжност в системата.  Това предложение на опозицията не беше прието. Не беше прието и предложението за връщане на старото положение, при което главсекът се назначава с указ от президента.

Народните представители продължават с приемането на текстове от Законопроекта за МВР, като удължиха работното си време до 20.00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика