Депутатските заплати тръгват устремно нагоре - за и против

26934
Депутатските заплати тръгват устремно нагоре - за и против
Снимка: БГНЕС

Депутатите ще размразят заплатите си – това заяви председателят на парламента Михаил Миков още снощи. Възнаграждението на народните представители се формира по следния начин – трикратният размер на средномесечната заплата на заетите в обществения сектор. Според изчисленията увеличението ще е с поне 561 лева.

Решението на ГЕРБ да поиска замразяване на депутатските заплати е донякъде популистко, но си има своите аргументи. Това заяви депутатът от партията на Бойко Борисов Александър Ненков, син на конституционния съдия Румен Ненков, в сутрешния блок на Нова телевизия.

ГЕРБ внесе предложение за замразяване на депутатските заплати, Манолова одобри

Предложение за замразяване на депутатските заплати внесе парламентарната група на ГЕРБ. Като мотив за предложението от партията на Бой...

Според Ненков е абсурд да се вдигат депутатските възнаграждения в момент, когато парламентът има сигурно най-ниския рейтинг в историята си и работи зад огради, след половин година протести. Замразяването на заплатите е акт на солидарност и затова трябва да се случи, посочи Ненков.

Когато предложението на ГЕРБ бъде внесено и влезе в дневния ред, Коалиция за България ще реши как да гласува. Личното ми мнение се покрива с това на колегата Ненков, каза червеният депутат Жельо Бойчев. И продължи: „Забелязвате ли, че все по-трудно става да се намерят хора за публична длъжност”, намеквайки, че заплатата е основна причина. Големият въпрос е каква работа върши Народното събрание, заяви Бойчев, казвайки как този парламент е размразил социалните плащания и, макар и с малко, вече има увеличения на пенсии и заплати. От 1-ви януари има 10% увеличение на заплатите в МВР например, за младите учители също е предвидено, каза червеният депутат.

Тук Александър Ненков заяви, че парламентът често не започва работа и когато му беше припомнено, че ГЕРБ носи основната вина, той отговори, че това е избор на парламентарната група. И добави, че популизъм е не замразяването на заплатите, а изкуственото държане на цената на тока и задържането на пенсионната реформа.

На въпрос защо сега на депутатите са им необходими нови автомобили – вече има обществена поръчка за около 1,5 млн. лева, Бойчев отвърна, че администрацията на НС отговаря за това, а Ненков каза, че едва ли това е най-важното.

Без изненади - депутатите си вдигнаха заплатите

Очакваното стана факт - след като четири години депутатите не вдигаха заплатите си, сега народните представители решиха, че времето за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика